Een hele industrie was er al ontstaan om de kwetsbare kantoorwerkers te beschermen. Maar waar zijn ze gebleven: de bijzondere muismatjes, de polskussens, knijpballen, rare toetsenborden en al die andere hulpmiddelen om RSI tegen te gaan? Na een jarenlange controverse rond RSI stelt NRC Handelsblad dit weekend nuchter vast dat "we beter muizen, maar dat RSI er nog is".
Een hele industrie was er al ontstaan om de kwetsbare kantoorwerkers te beschermen. Maar waar zijn ze gebleven: de bijzondere muismatjes, de polskussens, knijpballen, rare toetsenborden en al die andere hulpmiddelen om RSI tegen te gaan?
Na een jarenlange controverse rond RSI stelt NRC Handelsblad dit weekend nuchter vast dat "we beter muizen, maar dat RSI er nog is".
Met de onstuitbare opmars van de computer en de muis ontstond er een nieuwe ziekte: Repetitive Strain Injury, kortweg RSI. Een beetje gechargeerd gezegd: wie in de jaren 90 géén muisarm had, werkte niet hard genoeg of sleepte zich de werkdag door met allerlei hulpmiddelen.
Veel minder RSI
Tijdens de rondgang die NRC maakte, concludeert de krant dat RSI nog steeds bestaat, maar dat het veel minder voorkomt. Door innovaties is de computer makkelijker te bedienen: grotere en scherpere beeldschermen, soepeler muizen en toetsenborden.
Bovendien weten we nu beter hoe we de computerpijntjes kunnen voorkomen: een goede werkplek inrichten, voldoende pauzes nemen, blijven bewegen en taken afwisselen.
En al die bijzondere hulpmiddelen? Er is vaak nauwelijks bewijs dat ze helpen. "Vroeger kwam je misschien bij de bedrijfsarts met de mededeling: 'ik heb pijn aan mijn nek, geef mij ook zo'n speciale stoel'. Nu vraag je misschien eerder of je wat flexibeler mag werken. Dat heeft vaak meer zin", aldus Harm Slijper, RSI-onderzoeker in NRC.
Nieuwe beroepsziekte
RSI is van alle tijden, relativeert NRC. Al noemen we het anders. De monniken spraken in de Middeleeuwen niet van RSI, maar van schrijverskramp. En bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is al een veelbelovende opvolger van de muisarm geregistreerd: de iPad-pols.