De coronacrisis heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt, maar het nettoresultaat is dat deze krap blijft. Weliswaar willen veel minder mensen een overstap maken naar een andere werkgever, maar is tegelijkertijd ook het vacatureaanbod geslonken. Daardoor blijft de krapte op de arbeidsmarkt in stand, hoewel er flinke verschillen zijn tussen sectoren en beroepen.
De mensen met een baan blijven zitten waar ze zitten en solliciteren niet of nauwelijks. De totale arbeidsmarktactiviteit (zij die actief op zoek zijn naar een baan) van de Nederlandse beroepsbevolking ligt nu op 10,8%. Het laagste punt sinds 2011, meldt arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group, dat tusssen 11 en 25 mei 2020 hierover 982 personen heeft bevraagd.
Werkzoekenden haken af
Nog maar 6,6% van de mensen in loondienst en 4,5% van de 45-plussers is op dit moment actief op zoek naar een baan. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 is dat in totaal 28% minder aanbod van mensen in loondienst die een overstap willen maken.
Bij de groep 45-plus is dat een halvering ten opzichte van het toch al zeer beperkte aanbod dat er was in de schaarse markt van het eerste kwartaal van dit jaar.
Krapte door lager aanbod
Een bijwerking van het afnemende aanbod, dat parallel loopt met het verlies aan vacatures in de laatste 10 weken (-27%, bron: Jobdigger) is dat de arbeidsmarkt op veel plekken krap blijft.
Vanzelfsprekend zijn er wel grote verschillen per beroepsgroep, sector en regio, blijkt uit analyses uit het actuele arbeidsmarktaanbod onderzoek door Intelligence Group.
Bijbaners hebben ander werk gevonden
Het arbeidsaanbod dat toenam sinds het begin van de crisis, kwam vooral van studenten, bijbaners en jongeren onder de 30.
Van deze groep heeft het grootste gedeelte na 10 weken crisis inmiddels een nieuwe baan gevonden, of is alweer meer uren aan het maken in de oude baan. Zij hebben de openstaande en extra banen ingevuld van supermarkten, thuisbezorgdiensten, distributiecentra en in de detailhandel.
Langzaam richting normaal
Waar vier weken geleden het einde in zicht kwam van de werkvoorraad, lijkt deze zich nu weer langzaam aan te vullen. Een mogelijke verklaring daarvoor is de versoepeling van diverse maatregelen en de heropening van verschillende bedrijfssectoren sinds 1 juni 2020. Dit heeft vooral betrekking op de groep in loondienst.
Volgens Intelligence Group kan de arbeidsmarkt zich de komende maanden een atypisch ontwikkelen: in de zomer kunnen personeelstekorten ontstaan, terwijl in de herfst massale ontslagen boven de markt kunnen hangen.