ING-bank heeft zich de woede op de hals gehaald van minister Asscher en FNV-voorzitter Heerts met een intern memo waarin managers wordt geadviseerd flexkrachten voor 1 juli te lozen, omdat dan de transitievergoeding van kracht wordt.
FNV-voorzitter Ton Heerts is ‘ziedend’ en gaat daarom, vergezeld van een aantal uitzendkrachten, met een protestbrief in zijn hand naar het ING-hoofdkantoor in Amsterdam.
Arbeidsrechtelijke risico’s door WWZ
De woede is ontstaan doordat de Volkskrant de tekst van een intern memo van ING publiceerde. Daarin worden ING-managers gewaarschuwd dat het ‘niet wenselijk is’ dat uitzendkrachten in aanmerking komen voor een vast contract 'omdat dit arbeidsrechtelijke risico's met zich meebrengt'. Managers moeten uitzendkrachten daarom 'zorgvuldig en persoonlijk' informeren over het einde van hun 'verblijftijd'.
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt de interne notitie van ING ‘schandalig’ en stelt de moraal van een bank in kwestie die ‘wel een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden.’ De minister wijst erop dat de WWZ mensen met een flexibel contract meer rechten biedt.
Wel meer salaris voor de top
Een uitzendkracht die na twee jaar aan de kant wordt gezet, krijgt dankzij de nieuwe wet twee derde maandsalaris mee. ‘Is dat zo onredelijk als je bedenkt dat aan de top een salarisverhoging van 28 procent blijkbaar noodzakelijk wordt geacht?’, vraagt Asscher zich af.
FNV-voorzitter Heerts is ‘ziedend’ omdat de ING-top ‘1,67 miljoen euro mee naar huis sleept, maar de loyale medewerkers die al jaren op tijdelijke basis werken nog even snel de laan uit worden gestuurd. De FNV eist van de directie opheldering en een fatsoenlijke behandeling van de uitzendkrachten volgens de letter en geest van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.‘
In strijd met WWZ
Dat ING bewust beleid voert om uitzendkrachten de organisatie uit te werken, voordat de nieuwe Wet Werk en Zekerheid ingaat vindt Heerts ‘absoluut in strijd met de intenties van de wet.’
Heerts: ‘Met werkgevers en kabinet hebben we juist afspraken gemaakt om dit soort draaideureffecten tegen te gaan. Loyale en goed functionerende medewerkers moeten na een bepaalde tijd gewoon beloond worden met een vast contract. Van een toonaangevend werkgever als ING zou je goed werkgeverschap mogen verwachten. Ik verwacht van Hans de Boer, voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW dat hij snel in actie komt.’