Werknemers in de publieke sector krijgen nogal eens te maken met agressie en geweld. Werkgevers doen daar wel het nodige aan, maar bij het melden, registreren en analyseren van incidenten gaan ze toch vaak in de fout.
Dat constateerde de Inspectie SZW bij een controle van locaties van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Raad voor de Kinderbescherming, de Reclassering Nederland en de Reclassering van het Leger des Heils.
Ondanks alle goede bedoelingen, voldoen de gecontroleerde organisaties niet genoeg aan de wet. Bij 66 van de 77 geïnspecteerde locaties (86 procent) stelden de inspecteurs één of meerdere tekortkomingen vast. In totaal constateerde de Inspectie SZW 201 overtredingen. Waar nodig, gaan de inspecteurs de organisaties dwingen om aan de wet te voldoen.
Uitvoering loopt fout
Het blijkt lastig voor de organisaties om beleidsmaatregelen goed uit te voeren op de werkvloer. Vooral bij het melden, registreren en analyseren van incidenten (34 procent) gaan organisaties de fout in. Daarnaast hebben zij de voorlichting en training niet altijd goed geregeld (19 procent) en zijn niet bij alle locaties de risico’s van agressie en geweld goed in kaart gebracht en beoordeeld (16 procent).
Het aanpakken van daders en de technische en bouwkundige voorzorgsmaatregelen hadden de meeste vestigingen juist wel op orde.
Beterschap beloofd
De vier organisaties zeggen zich te herkennen in de conclusies van de Inspectie SZW. Ze willen de tekortkomingen aanpakken. Vanaf oktober zal de Inspectie de locaties die in overtreding waren opnieuw controleren. Aan de hand van de uitkomsten van deze controles bekijkt de Inspectie of zij opnieuw langs moet bij deze organisaties.