MKB na drie jaar weer positief over ondernemersklimaat

Voor het eerst in drie jaar tijd zijn MKB’ers licht positief over het ondernemersklimaat. Dat betekent helaas niet direct meer omzet en werkgelegenheid. Maar wel heeft kwart van het middenbedrijf moeite met het vinden of vasthouden van het juiste personeel.

MKB tevreden over ondernemersklimaat

Dat is op te maken uit ING OndernemersIndex, een graadmeter voor de financiële resultaten van het midden- en kleinbedrijf (minder dan 250 werknemers).

Voor het eerst positief in drie jaar
De index staat nu op 105 punten. Dit is een verbetering van 9 punten ten opzichte van de vorige meting in maart 2014. Het is voor het eerst in drie jaar dat de index boven de neutraalstand van 100 punten staat.

Eén op de vijf ondernemers vindt dat het ondernemersklimaat in de afgelopen twaalf maanden is verbeterd en bijna de helft van de ondervraagde ondernemers vindt dat het ondernemersklimaat onveranderd is ten opzichte van een jaar geleden. Een derde is van mening dat het ondernemersklimaat is verslechterd. Voor de komende twaalf maanden zijn MKB-ondernemers beduidend optimistischer: 37% verwacht een verbetering van het ondernemersklimaat.

Nog geen extra personeel aannemen
Ondanks het feit dat ondernemers over het algemeen positiever zijn over de economische vooruitzichten vertaalt zich dit nog niet direct in een hogere omzet en meer werkgelegenheid.

Circa 40% van de ondervraagde ondernemers verwacht de komende twaalf maanden een gelijkblijvende omzet te realiseren. Slechts 8% van de ondernemers verwacht de komende maanden personeel aan te nemen. Dit betreft dan vooral medewerkers met een tijdelijk contract (in dienst van het bedrijf), alsmede flexwerkers zoals uitzendkrachten en zzp’ers.

Vinden van geschikt personeel wel moelijker
Toenemende wet- en regelgeving, hevige concurrentie en achterblijvende economische groei zien ondernemers als belangrijkste bedreigingen voor hun onderneming. Dit geldt zowel voor het klein- als het middelgrote bedrijf.

Opvallend is dat een kwart van de bedrijven met meer dan 50 werknemers het (niet kunnen) vinden en/of vasthouden van geschikt personeel als een bedreiging ervaart, terwijl dit in het kleinbedrijf slechts door 7% als een bedreiging wordt bestempeld.

Middenbedrijf innovatiever dan het kleinbedrijf
Eén op de vijf ondervraagde ondernemers vindt zijn onderneming (zeer) innovatief, waarbij middelgrote bedrijven (50+ werknemers) zichzelf innovatiever vinden dan het kleinbedrijf (50- werknemers).

De ondervraagde ondernemers zijn met name innovatief op het gebied van product- en/of procesinnovatie. De meeste bedrijven komen tot innovatie door kennisuitwisseling binnen het eigen netwerk, samenwerking met andere bedrijven, en door investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?