Het midden- en kleinbedrijf loopt niet voorop bij Het Nieuwe Werken. Zo wil meer dan de helft van de MKB’ers in de toekomst de mogelijkheden voor flexibel werken niet verder uitbreiden. Ondernemersorganisatie MKB Nederland gelooft echter wel in flexibel werken en voert druk campagne om kleine en middelgrote bedrijven te overtuigen dat slim werken loont.
Het midden- en kleinbedrijf loopt niet voorop bij Het Nieuwe Werken. Zo wil meer dan de helft van de MKB’ers in de toekomst de mogelijkheden voor flexibel werken niet verder uitbreiden.
Ondernemersorganisatie MKB Nederland gelooft echter wel in flexibel werken en voert druk campagne om kleine en middelgrote bedrijven te overtuigen dat slim werken loont.
Dat ruim de helft van het MKB zichzelf nu al flexibel genoeg vindt, bleek uit de MKB Monitor, een onderzoek onder bijna 3.900 ondernemers dat TNO heeft verricht in opdracht van uitzendbureau Unique.
Ruim 20% van het midden- en kleinbedrijf heeft overigens wel plannen om de mogelijkheden uit te breiden voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken. De rest weet het nog niet.
60% MKB werkt altijd vanuit kantoor
Verder blijkt uit het onderzoek dat bij 60% van de MKB-bedrijven de werknemers altijd vanuit kantoor werken, met uitzondering van de buitendienstmedewerkers.
Op het gebied van de werktijden, geeft 42% van de MKB’ers aan dat er vaste werktijden worden gehanteerd. Bij 51% van de organisaties zijn begin- en eindtijden flexibel af te stemmen. Daarnaast zegt 7% dat hun werknemers zelf de werktijden mogen indelen.
Overheid is meest flexibel
De overheid blijkt koploper op het gebied van flexibel werken. Bij 89% van de overheidsorganisaties kunnen medewerkers begin- en eindtijden flexibel afspreken (73%) of hun werktijden volledig zelf indelen (16%).
Aantrekkelijk werkgeverschap
"De mate waarin organisaties flexibel werken, zal binnen het MKB geen enorme vlucht meer nemen", sombert Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique en opdrachtgever van het onderzoek, in een persbericht.
"Toch bevestigt 67% van de ondernemers dat flexibel werken de aantrekkelijkheid van een werkgever vergroot. Het is daarom de vraag hoe MKB’ers dat gaan verenigen in nieuwe tijden, waarin aantrekkelijk werkgeverschap steeds hoger op de agenda van organisaties komt te staan."
MKB Nederland sombert niet
Dat haar achterban nog afwacht of het echt wat wordt met Het Nieuwe Werken, is voor ondernemersorganisatie MKB Nederland in ieder geval geen reden om te somberen.
Juist deze week stuurde MKB Nederland een positief persbericht de wereld in: "MKB’ers willen slimmer werken en reizen".
Aan deze ondernemersclub zal het niet liggen. MKB Nederland heeft een servicedesk mobiel werken ingericht en ondersteunt de MKB-campagne voor 52 filevrije dagen.
Dat het overgrote deel van het MKB niet zo maar massaal Het Nieuwe Werken omarmt, kan toch geen verrassing zijn. Kleine en middelgrote bedrijven hebben – zeker in deze recessietijd – wel wat anders aan hun hoofd.
Maar als zij merken dat slimmer werken echt loont, zullen velen - uit welbegrepen eigen belang - alsnog de overstap maken.