MKB-werkgever wil bij verzuim niet altijd meer uitbetalen

CNV vindt discussie over risico werknemer `niet aan de orde`.

Kleine werkgevers willen dat er een lijst komt met oorzaken van ziekteverzuim, waarbij zij niet meer verplicht zijn om het loon door te betalen. Op die lijst staat in ieder geval verzuim wegens alcohol- en drugsgebruik, strafbare feiten, sport- en vakantieblessures, roekeloos rijgedrag en plastische chirurgie zonder medische noodzaak. Dat zegt werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Vakbond CNV vindt het een zinloze discussie.

Volgens de werkgevers waren er het afgelopen jaar 1,6 miljoen ziekmeldingen als gevolg van een ‘sociale oorzaak’. In een gemiddeld mkb-bedrijf van zeven medewerkers betekent dit een uitval van twee werknemers. De verantwoordelijkheid die de werkgever hiermee draagt is onredelijk groot, vindt MKB-Nederland.

Scheiding van risico’s
De organisatie pleit daarom voor een scheiding tussen beroeps- en sociale risico’s van ziekteverzuim. Een lijst met oorzaken van ziekteverzuim moet bepalen of er een verplichting is tot het doorbetalen van loon.

Voor werknemers moet er wel de mogelijkheid komen om zich te verzekeren tegen het risico van tijdelijke inkomensuitval als gevolg van dit verzuim, stellen de werkgevers voor.

Niet aan de orde
Voor vakbond CNV is het MKB-idee dat werknemers opdraaien voor de kosten van ongevallen buiten werktijd niet aan de orde. Volgens de bond is de discussie al talloze keren gevoerd. De conclusie is dan steeds dat in het Nederlandse systeem geen duidelijk onderscheid kan worden gemaakt tussen de risicobronnen in de werk- en privésfeer.

Er is volgens het CNV een ‘heel groot grijs gebied’. Zo is sporten gezond en zorgt ervoor dat werknemers fit blijven. Maar bij een sportongeval heeft de werkgever daar hinder van en zou het risico ineens bij de werknemer liggen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?