Meer behoefte aan flexibele inzet werknemers.
Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil dat we in Nederland meer uren gaan werken, maar een vaste veertigurige werkweek wijst de organisatie af. In plaats daarvan willen de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf een flexibele afstemming van de personeelsbehoefte op het beschikbare werk.
Volgens MKB-Nederland werken we in Nederland bijna 80 uur minder per jaar dan het Europees gemiddelde. Daarom moeten bijvoorbeeld ADV-dagen geleidelijk worden afgebouwd. De fiscus moet de werkgever en de werknemer over die extra uren dan tegemoet komen, zodat beiden er wat aan overhouden. Op de lange termijn is dit volgens de werkgevers een gezonder standpunt voor de economie dan nu zonder extra beloning de werkweek uit te breiden naar veertig uur. Een flexibele inzet van werknemers is een tweede vereiste. Urencontracten op kwartaal- of jaarbasis, zoals MKB-Nederland al enige jaren bepleit, helpen de inzet van personeel af te stemmen op de hoeveelheid werk in een bepaalde periode. Een gefixeerde invoering van een 40-urige werkweek heeft weinig zin en wijst MKB-Nederland af.
MKB-Nederland vindt dat werkgevers, werknemers en de overheid – met een fiscale tegemoetkoming - gezamenlijk de kosten van de extra arbeidsuren moeten delen, zodanig dat de werknemer minstens de helft krijgt vergoed. Werknemers zullen eerder bereid zijn langer te werken, als zij daarvoor een beloning krijgen. De loonkosten per werknemer per gewerkt uur zullen hiermee dalen, wat ten goede komt aan de concurrentiepositie van ons land in Europa. Hoewel de contractloonstijgingen dit jaar laag zijn, blijven de loonkosten hoog door gestegen pensioen- en ziektekostenpremies. De kosten kunnen ook structureel worden aangepakt door de contractlonen resultaat-afhankelijk te maken, aldus MKB-Nederland.
Redactie Personeelsnet