Mogen recruiters straks kandidaten niet meer bellen?

Vanaf 1 oktober gelden er nieuwe regels voor telefonische verkoop. Zo komt er een 'bel-me-niet'-register. Consumenten die zich hier registreren, mogen niet langer telefonisch lastig worden gevallen. Bedrijven die dit toch doen, riskeren een boete van maximaal 450.000 euro. Geldt deze nieuwe wetgeving ook voor recruiters? Bijvoorbeeld als zij een kandidaat bellen die bij een vacaturebank zijn CV heeft achtergelaten? De meeste bedrijven zijn al lang voorbereid op de nieuwe wetgeving. Pas vorige week werden recruiters ruw wakker geschuwd via een artikel bij Managers Online. Telefonisch verkoop? Moeten recruiters echt vrezen voor de nieuwe wetgeving? Of gaat het om een storm in een glas water? Aanleiding voor de commotie is een nieuw artikel (11.7) in de Telecommunicatiewet dat 1 oktober van kracht wordt. Wie als niet-ingewijde deze wettekst leest, blijft met vragen zitten: Is een kandidaat benaderen voor een baan hetzelfde als telefonische verkoop? Als dit al zo is, geldt dit dan ook als de kandidaat zijn CV heeft achtergelaten bij een vacaturebank? Want laat hij daarmee immers niet weten dat hij open staat voor een nieuwe baan? Voer voor juristen De nieuwe wetgeving blijkt voer voor juristen. Michiel Rijnders van HR-log heeft ICT-jurist Arnoud Engelfriet om zijn mening gevraagd. Hij interpreteert de nieuwe regels zo dat recruiters - voordat zij een kandidaat benaderen - inderdaad moeten nagaan of deze is geregistreerd in het bel-me-niet-register. Volgens Engelfriet is dit echter niet nodig als de recruiter het telefoonnummer heeft gekregen via een CV dat de kandidaat bij een vacaturesite heeft geplaatst. Of de uitleg van Engelfriet de juiste is, zal de juridische praktijk moeten leren. In welke gevallen zal de OPTA boetes uitdelen? En blijven deze overeind bij de rechter? Wordt ongetwijfeld vervolgd. Lees ook: Nieuwe regels telemarketing (folder van de OPTA voor bedrijven) Bel-me-niet-register (stichting Infofilter). Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Ik wil geen telemarketingtelefoontjes ontvangen. Wat moet ik doen?Vanaf 1 oktober gelden er nieuwe regels voor telefonische verkoop. Zo komt er een 'bel-me-niet'-register. Consumenten die zich hier registreren, mogen niet langer telefonisch lastig worden gevallen. Bedrijven die dit toch doen, riskeren een boete van maximaal 450.000 euro.
Geldt deze nieuwe wetgeving ook voor recruiters? Bijvoorbeeld als zij een kandidaat bellen die bij een vacaturebank zijn CV heeft achtergelaten?

De meeste bedrijven zijn al lang voorbereid op de nieuwe wetgeving. Pas vorige week werden recruiters ruw wakker geschuwd via een artikel bij Managers Online.

Telefonisch verkoop?
Moeten recruiters echt vrezen voor de nieuwe wetgeving? Of gaat het om een storm in een glas water?

Aanleiding voor de commotie is een nieuw artikel (11.7) in de Telecommunicatiewet dat 1 oktober van kracht wordt. Wie als niet-ingewijde deze wettekst leest, blijft met vragen zitten:


  • Is een kandidaat benaderen voor een baan hetzelfde als telefonische verkoop?

  • Als dit al zo is, geldt dit dan ook als de kandidaat zijn CV heeft achtergelaten bij een vacaturebank? Want laat hij daarmee immers niet weten dat hij open staat voor een nieuwe baan?


Voer voor juristen
De nieuwe wetgeving blijkt voer voor juristen. Michiel Rijnders van HR-log heeft ICT-jurist Arnoud Engelfriet om zijn mening gevraagd. Hij interpreteert de nieuwe regels zo dat recruiters - voordat zij een kandidaat benaderen - inderdaad moeten nagaan of deze is geregistreerd in het bel-me-niet-register. Volgens Engelfriet is dit echter niet nodig als de recruiter het telefoonnummer heeft gekregen via een CV dat de kandidaat bij een vacaturesite heeft geplaatst.

Of de uitleg van Engelfriet de juiste is, zal de juridische praktijk moeten leren. In welke gevallen zal de OPTA boetes uitdelen? En blijven deze overeind bij de rechter? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees ook:
Nieuwe regels telemarketing (folder van de OPTA voor bedrijven)
Bel-me-niet-register (stichting Infofilter).

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?