Na drie maanden ziekte in dienst bij reïntegratiebedrijf
Kans voor ambitieuze arbeidsongeschikte.
Arbodienst ArboNed en reïntegratiebedrijf FourstaR komen met een opvallend initiatief om arbeidsongeschikte medewerkers aan werk te helpen. Kern ervan is dat de verzuimende medewerker de arbeidsovereenkomst bij zijn werkgever opzegt en daarna voor een jaar bij reïntegratiebedrijf FourstaR in dienst treedt. De werkgever betaalt dat jaar het salaris door, maar hoeft zich niet meer om de reïntegratie van de medewerker te bekommeren.
De constructie zou gunstig zijn voor zowel werkgever als werknemer. Zo bespaart de werkgever op verzuimkosten zoals verzekeringspremies, loonkosten, kosten van interveniërende bedrijven en de tijdsbesteding van interne betrokkenen.
De werknemer krijgt alle hulp bij het vinden van meer arbeidsperspectief en voorkomt daarmee werkloosheid en alle gevolgen van dien op termijn. Wel loopt de werknemer kans op loonderving, want als het reïntegratietraject niet succesvol is, stroomt hij de WW in. Wanneer hij bij de werkgever in dienst was gebleven, zou hij minimaal twee jaar salaris doorbetaald krijgen.
Reïntegratie naar ander werk blijkt voor de meeste bedrijven een groot probleem, zeker als er binnen de eigen organisatie geen passend werk is. Maar de werkgevers heeft toch de wettelijke plicht om samen met de werknemer naar ander werk te zoeken. Zeker als er sprake was van een arbeidsconflict, kan dat erg lastig zijn.
Uit dienst, in dienst
Als ArboNed na drie maanden verzuim ziet dat er binnen de eigen organisatie geen alternatieven meer voor de medewerker zijn, moeten werkgever en werknemer ander werk buiten het bedrijf zien te vinden. In onderling overleg kan de medewerker dan de arbeidsovereenkomst beëindigen om tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden bij FourstaR in dienst te treden. De werkgever betaalt FourstaR hiervoor het jaarsalaris. Met bij- en omscholing probeert het reïntegratiebedrijf vervolgens de medewerker binnen een jaar aan werk te helpen.