Nederland heeft vanaf 2007 tekort aan hoger opgeleiden
De arbeidsmarkt heeft veel meer werknemers uit MBO en HBO nodig.
Al in 2007 dreigt in Nederland een tekort aan goed opgeleide werknemers. De vraag naar goed opgeleid personeel stijgt veel harder dan het aanbod. Het grootste tekort ontstaat onder MBO- en HBO-afgestudeerden. De HBO-raad en de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) gaan daarom een brede Scholingstop organiseren.
HBO-raad en RWI denken dat alleen een gezamenlijke aanpak van alle betrokkenen tot een oplossing kan leiden. Beide organisaties nemen daarom het initiatief om in overleg met andere partijen in het najaar een Scholings-top te organiseren. Op deze conferentie van sociale partners, het brede onderwijsveld, politiek, overheden en het Innovatieplatform staat de vraag centraal met welk beleid het dreigende kennistekort het hoofd geboden kan worden.
Uit de gezamenlijke analyse van HBO-raad en RWI blijkt dat het kennistekort een nóg nijpender probleem aan het worden is dan tot nu toe altijd werd aangenomen. De vraag naar hoger opgeleiden groeit in Nederland harder dan het aanbod. Al in de loop van 2007 ontstaat een tekort aan hoger opgeleiden. In 2010 zijn er mogelijk ongeveer 75.000 hoger opgeleiden te weinig om aan de vraag van de arbeidsmarkt te kunnen voldoen.
Opvallend is ook dat Nederland wat betreft het aandeel hoger opgeleiden in de bevolking internationaal vergeleken snel terrein aan het verliezen is. In tweederde van de OESO-landen groeit het percentage hoger opgeleiden sneller dan in Nederland. Ons land is op de OESO-lijst van de vierde naar de negende positie gezakt. Wanneer maatregelen uitblijven, zal de Nederlandse positie alleen maar verder verslechteren.