Nederland wil kleinere inkomensverschillen

Tweederde wil meer nivellering.

Tweederde van de stemgerechtigden wil dat de inkomensverschillen in Nederland kleiner worden. Vooral vrouwen, ouderen en lager opgeleiden zijn voorstander van meer nivellering. Dat blijkt uit het Nationaal Kiezersonderzoek dat in 2006 door het CBS is uitgevoerd, in samenwerking met de Stichting Kiezersonderzoek Nederland.

In de periode 2001–2005 zijn de inkomensverschillen in Nederland vrijwel gelijk gebleven. Bijna tweederde van de stemgerechtigden is ervoor om het gat tussen de laagste en de hoogste inkomens kleiner te maken. Eén op de vijf vindt dat de inkomensverschillen hetzelfde moeten blijven, terwijl 13 procent grotere verschillen wil.

Vrouwen zijn vaker voorstander van kleinere inkomensverschillen dan mannen. Zeven van de tien vrouwen pleiten voor minder inkomensongelijkheid, bij de mannen is dat zes van de tien. Van de jongeren van 18 tot 25 jaar wil ruim 55 procent dat de inkomensverschillen kleiner worden. Bij de mensen van 45 jaar en ouder is dat ongeveer 70 procent.

Laag inkomen
Lager opgeleiden, vaak met een laag inkomen, willen vaker kleinere inkomensverschillen dan hoger opgeleiden. Van de laagopgeleiden was driekwart een voorstander van minder inkomensongelijkheid, tegenover 60 procent van de hoogopgeleiden.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?