Vanaf volgend jaar mogen reiskostenvergoedingen niet meer voor een deel onbelast worden vergoed. Dat is in de begroting voor 2013 al ingeboekt. Maar Nederlanders zien niets in het plan, dat morgen op Prinsjesdag definitief bekend zal worden gemaakt.
Om het overheidstekort onder de drie procent te brengen, is in het vijfpartijenakkoord besloten de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer af te schaffen. Door deze ‘forensentaks’ werd het mogelijk de overdrachtsbelasting bij verkoop van een huis permanent te verlagen. Dat moet de huizenmarkt stimuleren, een belangrijke aanjager van de economie.
Maar uit onderzoek van Multiscope in opdracht van garagehoudersvereniging BOVAG, blijkt dat een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegenstander is van deze uitruil. Ook mensen die binnenkort een huis willen (ver)kopen, willen liever de onbelaste reiskostenvergoeding behouden.
Onderdeel van Belastingplan 2013
De afschaffing van het reiskostenforfait is een apart wetsvoorstel bij het Belastingplan 2013 dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. In de afgelopen weken bleken veel politici terug te krabbelen, maar er is ook geen geld om het voorstel zo maar te schrappen.
Van de Nederlanders wil 70,3 procent dat de politiek het reiskostenforfait intact laat en de overdrachtsbelasting op de oude 6 procent houdt. Zelfs van de mensen die aangeven op korte termijn te gaan verhuizen, ziet 67 procent liever dat de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer behouden blijft in plaats van een lagere overdrachtsbelasting.
Politiek is aan zet
De ingangsdatum van de wet waarin onder andere wordt geregeld dat de overdrachtsbelasting structureel 2% zou worden is 1 januari 2013. Rondom de parlementaire behandeling van het Belastingplan is er dus nog tijd om dit element uit die wet terug te draaien, redeneert de BOVAG.
De Tweede Kamer is sinds 12 september flink gewijzigd. Maar terugdraaien van de plannen is sterk afhankelijk van de voortgang van de kabinetsformatie, omdat daar andere afspraken gemaakt kunnen worden over de forensentaks. Bij een snelle formatie, zou het kunnen lukken; als het langer duurt, wordt het plan gewoon onderdeel van de begroting van 2013. Dan moet over alle reiskostenvergoedingen vanaf 1 januari 2013 dus altijd belasting worden betaald.