Nederlands pensioenstel is goed, maar kan beter

Het Nederlandse pensioensysteem hoort, ondanks financiële druk, nog steeds tot de beste ter wereld. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden voor verbeteringen.

Dat blijkt uit een onderzoek van actuarieel- en consultingbedrijf Milliman Inc. naar de pensioensystemen van 14 verschillende landen. In verschillende ranglijsten staat het Nederlandse pensioensysteem al jaren aan de top van de 14 onderzochte landen. Maar er komen scheuren in het Nederlandse pensioensysteem. Want pensioenfondsen hebben het moeilijk door de financiële crisis, tegenvallende beleggingsresultaten, lage rentes en een hogere levensverwachting.

Wat kunnen we in Nederland leren
Een belangrijke vraag is of pensioensystemen in andere landen te maken hebben met dezelfde problemen en of deze systemen wellicht beter bestand zijn tegen deze economische krachten. Wat kunnen wij in Nederland hiervan leren?

Het Nederlandse pensioensysteem scoort relatief hoog in vergelijking met andere landen, waardoor er hier hoge pensioenuitkeringen zijn. Maar er zijn echter ook mogelijkheden voor verbetering, vooral als het gaat om het anticiperen op de toekomst.

Ideeën over betere pensioenen
Volgens Rajish Sagoenie, partner bij Milliman, moet de pensioenwereld ideeën uitwisselen die kunnen leiden tot verbeteringen van het pensioensysteem. Het adviesbureau constateert vier belangrijke punten om over door te praten:

  • Beschikbare-premieregeling: terwijl het vertrouwen in de beschikbare-premieregeling aan het toenemen is, zijn de regels en wetten in Nederland met betrekking tot dit soort regelingen nog niet aangepast aan de eisen van deze tijd. Nieuwe regelgeving zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat beschikbare-premieregelingen meer flexibiliteit bieden in de uitkeringsfase.
  • Communicatie: we moeten in Nederland beter leren omgaan met verminderde collectieve pensioenambities en toegenomen onzekerheid.
  • Renterisico: het is opmerkelijk dat Nederland het enige land in het onderzoek is dat ervoor kiest om een kunstmatige rentecurve (UFR) te gebruiken.
  • Langlevenrisico: manieren om het langlevenrisico te beheren, zoals het verlagen van de pensioenambitie en het veranderen van de belastingregels voor de pensioenen in de uitkeringsfase.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?