Nederlandse sollicitant mist informatie in vacaturetekst

Wie op zoek is naar geschikte kandidaten voor een functie, moet ze eerst zien binnen te lokken met een slimme vacaturetekst. Maar ruim de helft van de Nederlandse werkzoekenden mist in vacatureteksten zoveel informatie over de functie, dat ze niet weten of die functie voor hen geschikt zou zijn.

Dat blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van HR-dienstverlener Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Aan het onderzoek hebben 1.161 werkzoekenden meegewerkt. Er is onder andere onderzocht hoe goed sollicitanten op basis van een vacaturetekst kunnen beoordelen of de functie bij hen past. 34 procent baseert haar eerste indruk van het bedrijf op basis van de vacaturetekst.

Direct aanspreken met goede tekst
Volgens Loes Dingemans, algemeen directeur Unique, zijn goede vacatureteksten essentieel in het werven van passend personeel. “Een sterke, aansprekende vacaturetekst is één van de manieren om de aandacht van talenten te trekken”.

Om de nieuwe generatie werkzoekenden te binden, moeten bedrijven hun bedrijfscultuur en ontplooiingsmogelijkheden duidelijk laten terugkomen in vacatureteksten. “Cultuur wordt steeds meer een doorslaggevende factor. Vooral jonge medewerkers verlaten sneller een organisatie als zij merken dat er een mismatch met de cultuur is.”

Cultuur maakt of breekt een bedrijf
Want het onderzoek laat zien aan hoe belangrijk bedrijfscultuur voor Nederlandse werkzoekenden echt is. Een passende bedrijfscultuur maakt of kraakt de reputatie van bedrijven als het aan de respondenten ligt.

Als de cultuur niet bevalt, is dat reden om op zoek te gaan naar ander werk. Waar in 2014 nog 18 procent aangaf dit een probleem te vinden, is dit nu een kwart (24%). Ook als het gaat om de aantrekkelijkheid van bedrijven, geeft bijna een derde (29%) van de werkzoekenden aan cultuur een belangrijk thema te vinden.

Flexibilisering werktijden zet voort
Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan willen graag een baan met flexibel af te spreken begin- en eindtijden. Waar vorig jaar 41 procent koos voor variabele werktijden, is dit gestegen naar 53 procent. Zij willen een speling hebben van ongeveer anderhalf uur om de werkdag te beginnen en eindigen.

Bijna een derde (28%) geeft de voorkeur aan vaste werktijden en 19 procent deelt zijn of haar werktijden het liefst volledig zelf in.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?