'Niet alleen afkomst, maar ook leeftijd en geslacht weglakken'

De gemeente Nijmegen voert een experiment uit met het anonimiseren van sollicitatiebrieven. Door de afkomst van de sollicitanten weg te lakken, hoopt de gemeente dat allochtone kandidaten een grotere kans maken om voor een eerste sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd. Een tussentijdse evaluatie van de maatregel wijst uit dat allochtone sollicitanten inderdaad vaker worden uitgenodigd voor een gesprek. Omdat mogelijk ook andere factoren een rol spelen, wil de gemeente de proef met een half jaar verlengen. Interessant in de eerste evaluatie zijn naast de cijfers ook de ervaringen van P&O-ers en managers. Ervaringen van P&O-adviseurs Uit de evaluatie blijkt dat de P&O-ers en leidinggevenden zich kunnen vinden in het anonimiseren van de sollicitatiebrieven en CV's. Wel vinden zij dat het experiment breder ingezet had kunnen worden. Zo heeft Nijmegen ervoor gekozen om alleen de gegevens weg te lakken waaruit de afkomst van de kandidaten is af te leiden. Volgens P&O-ers en managers hadden ook de leeftijd en het geslacht van de kandidaten onleesbaar kunnen worden gemaakt. Praktische nadelen Op basis van de ervaringen van P&O-ers somt de evaluatie ook praktische nadelen op: • het weglakken van de gegevens in de sollicitatiebrieven kost veel tijd • het anonimiseren is niet ‘waterdicht’; in het CV is vaak informatie te vinden die iets zegt over de afkomst of het geboorteland, bijvoorbeeld opleidingen die gevolgd zijn in een bepaald land • het selecteren van sollicitanten op nummers wordt als lastig ervaren, met name als er meerdere procedures naast elkaar lopen; communiceren met de selectiecommissie via nummers kan dan verwarrend zijn en gevoeliger voor fouten • tijdens of na de procedure nemen sollicitanten soms contact op met de vraag of zij uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek of zij willen weten waarom zij afgewezen zijn. Voor de leidinggevende of de P&O-adviseur is het dan moeilijk te achterhalen wie de betreffende sollicitant is. Transparante proef Het aardige van het Nijmeegse experiment is dat de resultaten van de geanonimiseerde sollicitatiebrieven worden vergeleken met die van gewone sollicitaties waarbij geen Tipp-ex is gebruikt. Bovendien maakt de gemeente de proef transparant door het complete onderzoeksrapport openbaar te maken, zodat andere werkgevers ervan kunnen leren als ze ook hun werving- en selectieprocedure willen aanpassen. Voor meer informatie: de complete Evaluatie Anonimiseren van sollicitatiebrieven (pdf).

De gemeente Nijmegen voert een experiment uit met het anonimiseren van sollicitatiebrieven. Door de afkomst van de sollicitanten weg te lakken, hoopt de gemeente dat allochtone kandidaten een grotere kans maken om voor een eerste sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd.
Een tussentijdse evaluatie van de maatregel wijst uit dat allochtone sollicitanten inderdaad vaker worden uitgenodigd voor een gesprek. Omdat mogelijk ook andere factoren een rol spelen, wil de gemeente de proef met een half jaar verlengen. Interessant in de eerste evaluatie zijn naast de cijfers ook de ervaringen van P&O-ers en managers.

Ervaringen van P&O-adviseurs
Uit de evaluatie blijkt dat de P&O-ers en leidinggevenden zich kunnen vinden in het anonimiseren van de sollicitatiebrieven en CV's. Wel vinden zij dat het experiment breder ingezet had kunnen worden. Zo heeft Nijmegen ervoor gekozen om alleen de gegevens weg te lakken waaruit de afkomst van de kandidaten is af te leiden. Volgens P&O-ers en managers hadden ook de leeftijd en het geslacht van de kandidaten onleesbaar kunnen worden gemaakt.

Praktische nadelen
Op basis van de ervaringen van P&O-ers somt de evaluatie ook praktische nadelen op:
• het weglakken van de gegevens in de sollicitatiebrieven kost veel tijd
• het anonimiseren is niet ‘waterdicht’; in het CV is vaak informatie te vinden die iets zegt over de afkomst of het geboorteland, bijvoorbeeld opleidingen die gevolgd zijn in een bepaald land
• het selecteren van sollicitanten op nummers wordt als lastig ervaren, met name als er meerdere procedures naast elkaar lopen; communiceren met de selectiecommissie via nummers kan dan verwarrend zijn en gevoeliger voor fouten
• tijdens of na de procedure nemen sollicitanten soms contact op met de vraag of zij uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek of zij willen weten waarom zij afgewezen zijn. Voor de leidinggevende of de P&O-adviseur is het dan moeilijk te achterhalen wie de betreffende sollicitant is.

Transparante proef
Het aardige van het Nijmeegse experiment is dat de resultaten van de geanonimiseerde sollicitatiebrieven worden vergeleken met die van gewone sollicitaties waarbij geen Tipp-ex is gebruikt.
Bovendien maakt de gemeente de proef transparant door het complete onderzoeksrapport openbaar te maken, zodat andere werkgevers ervan kunnen leren als ze ook hun werving- en selectieprocedure willen aanpassen.

Voor meer informatie: de complete Evaluatie Anonimiseren van sollicitatiebrieven (pdf).

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?