Niet alleen kantoorpersoneel profiteert van Het Nieuwe Werken

Ook fabrieken en andere bedrijven waar werknemers aan een vaste werkplek zijn gebonden, maken gebruik van Het Nieuwe Werken. Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 80 werkgevers.

Ook fabrieken en andere bedrijven waar werknemers aan een vaste werkplek zijn gebonden, maken gebruik van Het Nieuwe Werken. Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 80 werkgevers.

Voor AWVN staat Het Nieuwe Werken “voor een groot aantal middelen om het werk niet altijd op dezelfde plek of binnen bepaalde tijden te hoeven doen”. Dat AWVN dit begrip ruim uitlegt, blijkt uit de voorbeelden die de werkgeversorganisatie in het persbericht noemt: thuis inloggen op het bedrijfsnetwerk, het flexibel maken van werktijden en telefonisch vergaderen.

Toekomstige arbeidsmarkt
Bedrijven willen aantrekkelijk zijn voor werknemers. Dat is volgens het AWVN-onderzoek de belangrijkste reden waarom steeds meer bedrijven Het Nieuwe Werken invoeren. Daarnaast is ook een vermindering van de kosten belangrijk.

Volgens AWVN kijken werkgevers vooral naar de toekomstige arbeidsmarkt. “In sommige vakgebieden is het nu al heel moeilijk voor bedrijven om goed personeel aan te trekken”, schrijft de vereniging in een toelichting. “We hebben de afgelopen tijd de werkloosheid wel iets zien oplopen, maar als de economie weer groeit, verwachten werkgevers toch dat op veel meer vakgebieden een tekort aan personeel zal ontstaan.”

Belangrijk voor 80% bedrijven
Uit het onderzoek van AWVN blijkt verder dat Het Nieuwe Werken aan een “onverbiddelijke opmars bezig is”. 80 procent van de bedrijven geeft aan dit al belangrijk is in de eigen organisatie of dat de komende tijd gaat worden.
De meest populaire methoden van nieuw werken zijn invoering van flexibele werkplekken (57%) en het gebruik van nieuwe communicatiemiddelen (smartphones e.d., ook 57%). Vermindering van het aantal werkplekken en kamers op kantoor is de belangrijkste besparingspost.

Ook voor productiemedewerkers
AWVN noemt het opmerkelijk dat Het Nieuwe Werken ook wordt toegepast bij bedrijven waar het grootste deel van het personeel aan een werkplek is gebonden (zoals in een fabriek). Dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld kantoorpersoneel en verkopers, maar ook om productiemedewerkers. Slimme dienstroosters in combinatie met andere werktijden – buiten de spits – is een populaire optie.

Arbeidsvoorwaarden
AWVN wijst er overigens nadrukkelijk op dat invoering van Het Nieuwe Werken ook gevolgen kan hebben voor de arbeidsvoorwaarden. Zo kan een verandering van werktijden gevolgen hebben voor toeslagen. “Dan moet er wel eerst in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen over gesproken worden”, aldus AWVN.

Ken jij interessante voorbeelden van Het Nieuwe Werken voor werknemers die aan een vaste werkplek zijn gebonden? Laat het weten via een reactie bij dit artikel.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?