Drie miljoen werknemers zitten te lang zonder tussentijds te bewegen, waardoor ze meer kans lopen op diabetes en overgewicht. Daarom moeten we ‘beweegmomentjes’ inpassen, adviseren TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).
Werknemers die wel beweging hebben op het werk, blijken minder overgewicht te hebben en lopen ook minder kans op chronische ziektes als diabetes type II.
Langdurig zitten heeft risico’s
Naast te weinig sporten en bewegen, blijkt ook langdurig zitten een risico op gezondheidsklachten te geven. Dat raakt ruim 3 miljoen mensen in Nederland met een ‘zittend’ beroep. Dan gaat het om kantoormedewerkers, maar bijvoorbeeld ook om chauffeurs en laboranten.
Zelfs als deze mensen met een zittend beroep in hun vrije tijd voldoende sporten en bewegen, is er toch nog een risico op gezondheidsklachten. Vooral als de functie of het beroep periodes van langdurig zitten omvat die zij niet regelmatig onderbreken.
Na 30 minuten een beweegmomentje
De boodschap van TNO en NISB is: iedereen die door de dag heen regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zit, is gebaat bij het inlassen van beweegmomentjes. Uit eerste studies komt een voorlopige vuistregel: onderbreek het zitten één keer per half uur voor minimaal twee minuten. Het belangrijkste daarbij is opstaan en de benen in actie brengen.
Beweegmomentjes kunnen bijvoorbeeld staand telefoneren zijn, of naar een collega lopen in plaats van hem of haar te mailen. Staand of wandelend lunchen in plaats van zittend, of gaan staan als een collega aan je bureau komt om even te overleggen.