Nieuw HR-jargon: spookvacature of lokbaan

Soms publiceert een werkgever of een uitzendbureau een vacature, terwijl er op dat moment géén baan te vergeven is. Is de vacature te laat van de wervingssite gehaald? Of gaat het om een nep- of spookvacature, zoals sollicitanten klagen? Of moeten we juist spreken van een lokbaan? Onlangs heeft het kamerlid Eddy van Hijum (CDA) schriftelijke vragen gesteld aan minister Piet Hein Donner over het verschijnsel spookvacatures. Aanleiding hiervoor was publiciteit waaruit bleek dat ook de UWV-site Werk.nl weleens spookvacatures blijkt aan te bieden. Smoesje Sollicitanten spreken in dit soort gevallen van nepvacatures. Zij zijn teleurgesteld als blijkt dat ze hebben gereageerd op een vacature die niet (meer?) blijkt te bestaan. Ze krijgen het gevoel dat de werkgever hen met een smoesje afscheept. "Indien de werkgever daadwerkelijk de intentie heeft om de werkzoekende op een verkeerd spoor te zetten, is dat ongewenst", reageert minister Donner op de kamervragen. Permanente vacatures De minister is echter niet altijd tegen spookvacatures. Al spreek hij in dit geval liever van "permanente vacatures". De bekendmaking van deze vacatures is "niet altijd alleen bedoeld voor de invulling van een concrete personeelsbehoefte op dat moment, maar gericht op de personeelsbehoefte op de langere termijn". Donner heeft er geen bezwaar tegen dat werkgevers en uitzendbureaus via deze permanente vacatures alvast CV's verzamelen voor de toekomst. "Er wordt in veel gevallen wel degelijk perspectief op de langere termijn geboden. In het bijzonder bedrijven met een groot personeelsverloop (vaak grote bedrijven) en uitzendorganisaties hebben een permanente personeelsbehoefte waardoor het bekendmaken of opnemen van een CV bij deze organisaties een effectieve vorm van solliciteren is." Kortom: lokbanen gebruiken om kandidaten te verleiden hun CV achter te laten, mag van de minister. Veel voorkomende vacatures Maar waarom spelen werkgevers geen open kaart? Waarom leggen ze kandidaten niet uit dat het gaat om veel voorkomende vacatures waarvoor zij snel sollicitanten willen uitnodigen, zodra zo'n baan daadwerkelijk beschikbaar komt? Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Soms publiceert een werkgever of een uitzendbureau een vacature, terwijl er op dat moment géén baan te vergeven is.
Is de vacature te laat van de wervingssite gehaald? Of gaat het om een nep- of spookvacature, zoals sollicitanten klagen? Of moeten we juist spreken van een lokbaan?

Onlangs heeft het kamerlid Eddy van Hijum (CDA) schriftelijke vragen gesteld aan minister Piet Hein Donner over het verschijnsel spookvacatures. Aanleiding hiervoor was publiciteit waaruit bleek dat ook de UWV-site Werk.nl weleens spookvacatures blijkt aan te bieden.

Smoesje
Sollicitanten spreken in dit soort gevallen van nepvacatures. Zij zijn teleurgesteld als blijkt dat ze hebben gereageerd op een vacature die niet (meer?) blijkt te bestaan. Ze krijgen het gevoel dat de werkgever hen met een smoesje afscheept.

"Indien de werkgever daadwerkelijk de intentie heeft om de werkzoekende op een verkeerd spoor te zetten, is dat ongewenst", reageert minister Donner op de kamervragen.

Permanente vacatures
De minister is echter niet altijd tegen spookvacatures. Al spreek hij in dit geval liever van "permanente vacatures".
De bekendmaking van deze vacatures is "niet altijd alleen bedoeld voor de invulling van een concrete personeelsbehoefte op dat moment, maar gericht op de personeelsbehoefte op de langere termijn".

Donner heeft er geen bezwaar tegen dat werkgevers en uitzendbureaus via deze permanente vacatures alvast CV's verzamelen voor de toekomst. "Er wordt in veel gevallen wel degelijk perspectief op de langere termijn geboden. In het bijzonder bedrijven met een groot personeelsverloop (vaak grote bedrijven) en uitzendorganisaties hebben een permanente personeelsbehoefte waardoor het bekendmaken of opnemen van een CV bij deze organisaties een effectieve vorm van solliciteren is."

Kortom: lokbanen gebruiken om kandidaten te verleiden hun CV achter te laten, mag van de minister.

Veel voorkomende vacatures
Maar waarom spelen werkgevers geen open kaart?
Waarom leggen ze kandidaten niet uit dat het gaat om veel voorkomende vacatures waarvoor zij snel sollicitanten willen uitnodigen, zodra zo'n baan daadwerkelijk beschikbaar komt?

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?