Nieuw HR-jargon: vitaliteitsmanagement

De meeste politieke partijen hebben de verhoging van de AOW-leeftijd in hun programma's opgenomen. En nu zelfs de vakbonden zich hebben zich neergelegd bij het onvermijdelijke, is de vraag wat werkgevers (en werknemers) kunnen doen om ervoor te zorgen dat werknemers langer gezond en productief kunnen doorwerken. Om dit te bestuderen, is er sinds kort zelfs een leerstoel vitaliteitsmanagement. Gesponsord door inkomensverzekeraar Loyalis heeft de Open Universiteit Tinka van Vuuren benoemd tot hoogleraar die de effectiviteit van maatregelen op het gebied van vitaliteitsmanagement gaat onderzoeken. Employability Maar wat is vitaliteitsmanagement anders dan wat jaren geleden nog employability heette, en tegenwoordig vooral duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt genoemd? In het persbericht van Loyalis over de benoeming lezen we dat vitaliteitsmanagement "alle activiteiten van organisaties behelst om hun medewerkers vitaal te houden zodat ze langer met plezier doorwerken en tijdens hun hele loopbaan optimaal functioneren". Gezond leefpatroon "Dat omvat zowel het stimuleren van een gezond leefpatroon van de medewerker – bijvoorbeeld door een verantwoord aanbod van voedingswaren in de kantine of het aanbieden van bedrijfsfitness – als nieuwe organisatievormen die kennis, initiatief en verantwoordelijkheidsbesef bij werknemers bevorderen", aldus een nadere toelichting in het persbericht. Vitaliteitsscan Een vergelijkbare brede benadering van vitaliteit vinden we terug bij de vitaliteitsscan die arbeidsbemiddelaar Outstanding heeft ontwikkeld. Werkcoaches van UWV zullen deze scan gebruiken om "beter zicht te krijgen op de inzetbaarheid van werknemers". Volgens Outstanding wordt vitaliteit "een zeer belangrijk criterium bij de toekomstige beoordeling van medewerkers". "Het is namelijk een veel zuiverder criterium omdat daarin meer facetten van het persoonlijk functioneren (energie, dynamiek, zingeving, richting, communicatie, competentie, flexibiliteit, leefstijl/welbevinden) worden meegewogen dan tot nu toe het geval was", schrijft Outstanding in een persbericht. Privé-leven van werknemers En met het stimuleren van een "gezond leefpatroon" (Loyalis) en "leefstijl/welbevinden" (Outstanding) gaat vitaliteitsmanagement stappen verder dan employability en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Vitaliteitsmanagement past hiermee in de trend waarbij werkgevers zich steeds meer bemoeien met het privé-leven van werknemers. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

De meeste politieke partijen hebben de verhoging van de AOW-leeftijd in hun programma's opgenomen. En nu zelfs de vakbonden zich hebben zich neergelegd bij het onvermijdelijke, is de vraag wat werkgevers (en werknemers) kunnen doen om ervoor te zorgen dat werknemers langer gezond en productief kunnen doorwerken.
Om dit te bestuderen, is er sinds kort zelfs een leerstoel vitaliteitsmanagement.

Gesponsord door inkomensverzekeraar Loyalis heeft de Open Universiteit Tinka van Vuuren benoemd tot hoogleraar die de effectiviteit van maatregelen op het gebied van vitaliteitsmanagement gaat onderzoeken.

Employability
Maar wat is vitaliteitsmanagement anders dan wat jaren geleden nog employability heette, en tegenwoordig vooral duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt genoemd?

In het persbericht van Loyalis over de benoeming lezen we dat vitaliteitsmanagement "alle activiteiten van organisaties behelst om hun medewerkers vitaal te houden zodat ze langer met plezier doorwerken en tijdens hun hele loopbaan optimaal functioneren".

Gezond leefpatroon
"Dat omvat zowel het stimuleren van een gezond leefpatroon van de medewerker – bijvoorbeeld door een verantwoord aanbod van voedingswaren in de kantine of het aanbieden van bedrijfsfitness – als nieuwe organisatievormen die kennis, initiatief en verantwoordelijkheidsbesef bij werknemers bevorderen", aldus een nadere toelichting in het persbericht.

Vitaliteitsscan
Een vergelijkbare brede benadering van vitaliteit vinden we terug bij de vitaliteitsscan die arbeidsbemiddelaar Outstanding heeft ontwikkeld. Werkcoaches van UWV zullen deze scan gebruiken om "beter zicht te krijgen op de inzetbaarheid van werknemers".

Volgens Outstanding wordt vitaliteit "een zeer belangrijk criterium bij de toekomstige beoordeling van medewerkers".
"Het is namelijk een veel zuiverder criterium omdat daarin meer facetten van het persoonlijk functioneren (energie, dynamiek, zingeving, richting, communicatie, competentie, flexibiliteit, leefstijl/welbevinden) worden meegewogen dan tot nu toe het geval was", schrijft Outstanding in een persbericht.

Privé-leven van werknemers
En met het stimuleren van een "gezond leefpatroon" (Loyalis) en "leefstijl/welbevinden" (Outstanding) gaat vitaliteitsmanagement stappen verder dan employability en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Vitaliteitsmanagement past hiermee in de trend waarbij werkgevers zich steeds meer bemoeien met het privé-leven van werknemers.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?