Nieuw vakjargon: conflictverlof

Conflictverlof is een afkoelingsperiode van twee weken die achteraf als bijzonder verlof wordt gebruikt. Voordat je medewerkers met ruzie naar huis stuurt... Deze verlofvorm bestaat nog niet. Het idee is onlangs geopperd door Peter-Jan Smits in Ondernemen!, het clubblad van MKB Nederland. Volgens Peter-Jan Smits, werkzaam bij de kleine arbodienst ArboDuo, is maar liefst 10 tot 20 procent van het ziekteverzuim een gevolg van een arbeidsconflict. Met het conflictverlof wil Smits voorkomen dat werknemers zich onnodig ziek melden. Twee vechten, twee schuld De twee weken conflictverlof zijn overigens niet bedoeld om het betaalde verlof uit te breiden. Smits vindt het juist onterecht dat de verzuimkosten bij een conflict voor 100 procent bij de werkgever terechtkomen. "Waar er twee vechten, hebben twee schuld", aldus de arbodeskundige. Als het aan Smits ligt, maken werkgevers en werknemers tijdens CAO-onderhandelingen afspraken over het conflictverlof. Bijvoorbeeld dat het loon van de werknemer die in een conflict zit, afgebouwd wordt. Op deze manier wordt de werknemer geprikkeld om het arbeidsconflict eerder op te lossen. Uiteraard zitten de vakbonden niet te wachten op een conflictverlof, waarbij de werknemer opdraait voor een deel van de kosten. Volgens een woordvoerder van de FNV kan ruzie op het werk "een ziekmakende omstandigheid zijn waardoor een werknemer zich wel ziek moet melden". Conflict gevolgd door ruzie De discussie over de verzuimkosten van een arbeidsconflict is interessant. Maar conflictverlof zal hierbij niet helpen. Voordat je het weet, wordt het conflict tussen werkgever en werknemer gevolgd door een ruzie over de kosten van het verzuim met als inzet de vraag "ben je echt ziek of heb je ruzie ?".

Conflictverlof is een afkoelingsperiode van twee weken die achteraf als bijzonder verlof wordt gebruikt.
Voordat je medewerkers met ruzie naar huis stuurt... Deze verlofvorm bestaat nog niet. Het idee is onlangs geopperd door Peter-Jan Smits in Ondernemen!, het clubblad van MKB Nederland.

Volgens Peter-Jan Smits, werkzaam bij de kleine arbodienst ArboDuo, is maar liefst 10 tot 20 procent van het ziekteverzuim een gevolg van een arbeidsconflict. Met het conflictverlof wil Smits voorkomen dat werknemers zich onnodig ziek melden.

Twee vechten, twee schuld
De twee weken conflictverlof zijn overigens niet bedoeld om het betaalde verlof uit te breiden. Smits vindt het juist onterecht dat de verzuimkosten bij een conflict voor 100 procent bij de werkgever terechtkomen. "Waar er twee vechten, hebben twee schuld", aldus de arbodeskundige.

Als het aan Smits ligt, maken werkgevers en werknemers tijdens CAO-onderhandelingen afspraken over het conflictverlof. Bijvoorbeeld dat het loon van de werknemer die in een conflict zit, afgebouwd wordt. Op deze manier wordt de werknemer geprikkeld om het arbeidsconflict eerder op te lossen.

Uiteraard zitten de vakbonden niet te wachten op een conflictverlof, waarbij de werknemer opdraait voor een deel van de kosten. Volgens een woordvoerder van de FNV kan ruzie op het werk "een ziekmakende omstandigheid zijn waardoor een werknemer zich wel ziek moet melden".

Conflict gevolgd door ruzie
De discussie over de verzuimkosten van een arbeidsconflict is interessant. Maar conflictverlof zal hierbij niet helpen.
Voordat je het weet, wordt het conflict tussen werkgever en werknemer gevolgd door een ruzie over de kosten van het verzuim met als inzet de vraag "ben je echt ziek of heb je ruzie ?".

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?