Het Post-COVID Syndroom zorgt bij duizenden mensen voor langdurige klachten die werken (tijdelijk) onmogelijk maken. Artsen hanteren deze medische indicatie, als de klachten langer dan 12 weken aanhouden na een COVID-infectie.
Hoewel de internationale coronacrisis voorbij is, zijn de gevolgen voor werkgevers en werknemers nog wel voelbaar. Want duizenden mensen raken jaarlijks definitief arbeidsongeschikt door de slepende gevolgen van hun COVID-infectie. Patiënten zien er aan de buitenkant vaak gezond uit, maar zijn chronisch vermoeid en kunnen zich moeilijk concentreren. Eerst werden zij nog aangespoord tot extra activiteit, bijvoorbeeld met sporten of intensieve fysiotherapie. Maar artsen weten nu dat dit de klachten juist erger maakt. Een succesvolle re-integratie van medewerkers met Post-COVID vraagt om maatwerk, flexibiliteit en een goed begrip van de beperkingen die zij dagelijks ervaren.
We denken liever niet meer aan de coronacrisis, maar voor een groeiende groep werkenden is de impact van COVID-19 nog lang niet voorbij. Het Post-COVID Syndroom zorgt bij duizenden mensen voor langdurige klachten die werken (tijdelijk) onmogelijk maken. Artsen hanteren deze medische indicatie, als de klachten langer dan 12 weken aanhouden na een COVID-infectie.
Dit leidt niet alleen tot persoonlijk leed en inkomensverlies, maar stelt ook werkgevers en HR-professionals voor complexe vraagstukken rondom verzuim en re-integratie. De Nederlandse bedrijfsartsenvereniging NVAB waarschuwt dan ook dat het probleem groter is dan eerder gedacht.
De verborgen crisis: kwetsbare groepen lopen vast
Uit cijfers van het UWV blijkt dat nu al ruim 12.000 mensen deels of volledig arbeidsongeschikt zijn verklaard door Post-COVID. Toch is dit volgens patiëntenorganisaties slechts het topje van de ijsberg. Want vooral kwetsbare groepen, zoals laaggeletterden en mensen die de Nederlandse taal minder goed beheersen, lopen vast. Zij zijn onzichtbaar in de statistieken, terwijl ze vaak ernstig beperkt worden door hun klachten. Uiteindelijke vallen zij dan toch uit op het werk.
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.