Nieuwe baan blijft spannend, maar valt vaak ernorm mee

Spannend, de eerste weken bij een nieuwe baas. Zal het werk uitdagend zijn, de collega’s gezellig en valt er met die manager te werken? In de praktijk valt het vaak enorm mee, hoewel er ook teleurstellingen zijn. Werkgevers moeten hun nieuwelingen daarom veel aandacht geven, om demotivatie voor te blijven.


Voor een goede start, moet de nieuwe medewerker de eerste 90 dagen ondersteuning krijgen, blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group in opdracht van Workwonders onder 505 mensen die het afgelopen jaar van baan veranderden.

De verwachtingen over de organisatie en de praktijksituatie komen niet altijd overeen. Soms valt het alles mee, maar het kan ook bitter tegenvallen. Hoopvol is wel, dat de eerste dag, de sfeer op het werk, de collega's en de manager vaak enorm meevallen. Ook vallen de meeste aspecten van de nieuwe baan eerder mee, dan dat ze tegenvallen (zie tabel).

Tabel: U heeft het afgelopen jaar een nieuwe baan gekregen. Hoe zijn uw verwachtingen met betrekking tot onderstaande aspecten uitgekomen?

Aspect van de nieuwe baan:

(Zwaar) tegengevallen

Als verwacht

(Enorm) meegevallen

De financiële beloning

26%

43%

31%

Wat er voor mij geregeld was ter introductie

26%

46%

28%

De loopbaanmogelijkheden

22%

53%

26%

Mijn manager

19%

39%

43%

Het beleid van de organisatie

18%

50%

32%

De sfeer in de organisatie

14%

39%

46%

De inhoud van de baan

14%

51%

35%

De flexibiliteit die de organisatie van mij verwacht

14%

51%

36%

De eerste dag

14%

39%

47%

De normen en waarden van de organisatie

12%

53%

35%

De loyaliteit die de organisatie van mij verwacht

11%

54%

35%

De prestaties die de organisatie van mij verwacht

11%

53%

36%

Mijn collega’s

10%

38%

52%

Bron: Intelligence Group

Uit onderzoek blijkt dat het verloop met 50% afneemt wanneer mensen met een reëel verwachtingspatroon binnenkomen. Dat pleit voor een realistisch verhaal tijdens de werving. Zo zou een bruto-netto berekening vast onderdeel moeten uitmaken van de aanbieding die een werkgever aan een nieuwe werknemer doet.

Verwachtingen toetsen tijdens onboarding
Want ruim een kwart (26%) van de nieuwe medewerkers is teleurgesteld over de financiële beloning en de loopbaanmogelijkheden. Soms geven werkgevers namelijk aan dat er zoveel mooie loopbaankansen zijn, dat die een lager salaris prima kunnen compenseren.
Volgens Ardiënne Verhoeven, onboardingspecialist van Workwonders, schetsen organisaties de kandidaten bij binnenkomst te mooie loopbaanmogelijkheden, 'maar dat kan alleen wanneer die kansen er ook echt zijn. Dan blijven mensen die je net hebt aangenomen en cruciaal zijn voor je organisatie enthousiast’.

Verhoeven adviseert organisaties de wederzijdse verwachtingen tijdens de onboarding van nieuwkomers toetsen. Daarnaast pleit zij voor het inzetten van buddies of peer-coaches, collega’s op gelijk niveau. Die spelen blijkens het onderzoek slechts bij 7% van de nieuwkomers een rol, terwijl het een laagdrempelige en effectieve manier van onboarding biedt.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?