Op 2 oktober 2012 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de modernisering van de Ziektewet. Doel van de wet is om flexwerkers sneller aan het werk te krijgen wanneer ze ziek worden. Maar de verlaging van de ziektewet-uitkering, wordt een jaar uitgesteld.
Flexwerkers en uitzendkrachten die ziek worden, kunnen in de Ziektewet terechtkomen. De wet is bedoeld als vangnetregeling, maar er komen nu onevenwichtig veel werknemers met een tijdelijk dienstverband in de WIA en Ziektewet. Daarom moeten werkgevers (zoals uitzendbureaus) en het UWV zich meer inspannen om zieke werknemers met een tijdelijk contract te re-integreren. Werkgevers moeten ook meer premie betalen, wanneer te veel werknemers in de Ziektewet terechtkomen.
Uitstel verlaging uitkering
Ook de zieke werknemers worden meer gestimuleerd om snel weer te gaan werken. Voor uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband blijft de maximale duur van de ziektewetuitkering twee jaar, maar het totaal van de uitkering kan fors omlaag gaan.
Flexwerkers krijgen de eerste drie maanden een uitkering van 70% van het laatstverdiende loon, daarna kan deze loongerelateerde uitkering langer duren, maar dat is afhankelijk van het opgebouwde arbeidsverleden van de zieke flexwerker. Zodra de loongerelateerde uitkeringsperiode afloopt, volgt daarna een ziektewetuitkering van 70% van het wettelijk minimumloon. De totale duur van de loongerelateerde uitkering plus de minimumuitkering, bedraagt maximaal twee jaar.
Lagere uitkering gaat pas in 2014 in
De gevolgen van de Ziektewet, kunnen zijdelings nog onderdeel zijn van de formatiebesprekingen van het te vormen VVD-PvdA-kabinet. Daarom heeft de Eerste Kamer gevraagd om de lagere uitkeringen pas per 1 januari 2014 in te voeren. Mogelijk komen hier namelijk nog wijzigingen in.