Nog maar weinig scholing voor brede inzetbaarheid

Vier van de vijf werkenden in Nederland hebben de afgelopen drie jaar niets aan scholing gedaan. Van de kwetsbare arbeidsmarktgroep 50-plussers, heeft maar 14% scholing ontvangen.

Dat blijkt uit cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group onder ruim 7000 mensen. Opleidingen die worden gevolgd, richten zich primair op het beter worden in de huidige werkzaamheden (68%) en/of omdat ze leuk zijn (36%). Nog geen derde (32%) heeft de afgelopen drie jaar een opleiding gevolgd die leidt tot meer kansen op de arbeidsmarkt of buiten het eigen vakgebied.

Kwetsbare groepen volgen minste scholing
Hoger opgeleiden (27%) en zzp'ers (22%) zijn relatief positieve uitzonderingen als het gaat om het volgen van opleidingen in de afgelopen drie jaar. Maar kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, doen weinig aan scholing. Dat geldt voor 86% van de werklozen, 88% van de laagopgeleiden en 86% van de 50-plussers.

In totaliteit heeft slechts één op de vijf personen uit de Nederlandse beroepsbevolking de afgelopen drie jaar een certificaat behaald of opleiding gevolgd.

Kennis en vaardigheden opdoen
Opleidingen gericht op kennis en vaardigheden die mensen meer kansen bieden op de arbeidsmarkt en/of buiten hun vakgebied zijn door 32% gevolgd. Vooral werklozen kiezen hiervoor (48%).

Daarmee behoort de inzet op het vergroten van employability van werknemers, zowel bij werkgevers als werknemers, nog lang niet tot de prioriteiten, evenmin als het inzetten op opleiden in algemene zin.

50-plussers werken niet genoeg aan employability
Arbeidsmarktkansen worden allereest bepaald door de activiteit van een persoon (is hij/zij werkzaam of werkloos?), vervolgens door de vraag (is er vraag naar zijn/haar skills en vaardigheden?) en daarna pas door de leeftijd.

Het is opvallend dat 50-plussers minder opleidingen volgen en dat zij ook het minst kiezen voor opleidingen die hun arbeidsmarktkans vergroten (29%). Daarmee werkt deze groep het minst aan de eigen employability.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?