Ombudsman betwijfelt eerlijkheid ontslagprocedure CWI
Klachten over belangverstrengeling en partijdigheid.
De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, gaat onderzoeken of de ontslagprocedure van het CWI wel deugt. De reden van het onderzoek is niet mis. Want de ombudsman doet dit vanwege ‘klachten en signalen die hem hebben bereikt over gebrek aan transparantie, belangenverstrengeling en schijn van partijdigheid bij deze procedure’. Dat maakte de Nationale Ombudsman 20 februari bekend.
Wie een werknemer wil ontslaan, heeft een ontslagvergunning nodig van het CWI. De ontslagcommissie van het CWI, met zowel werkgevers - als werknemersvertegenwoordigers, geeft eerst advies over het ontslag. Als de ontslagvergunning wordt afgegeven, kan de werkgever een werknemer zonder ontslagvergoeding ontslaan. De werknemer moet er daarom van op aan kunnen, dat de procedure eerlijk en degelijk is, vindt de Nationale Ombudsman.
Geheim
De afgelopen jaren heeft de Nationale Ombudsman met regelmaat klachten behandeld van werknemers over de afgifte van ontslagvergunningen. Daarbij leek er sprake van 'belangverstrengeling en partijdigheid' in de ontslagprocedure van het CWI.
De ombudsman heeft ook kritiek op het feit dat het CWI, met steun van de werkgevers- en werknemersorganisaties, de namen geheim houdt van de leden van de ontslagcommissie. Zij tekenen uiteindelijk voor het ontslag van een werknemer. Dit wekt de indruk ‘dat de procedure in achterkamertjes plaatsvindt’, zo stelt Brenninkmeijer.
Twijfel
Brenninkmeijer twijfelt daarom aan de eerlijkheid van de huidige procedure. Het onderzoek dat de Nationale Ombudsman gaat uitvoeren moet aan het licht brengen ‘welke waarborgen in de huidige procedure gelden, welke waarborgen zouden moeten gelden en hoe de procedure eventueel verbeterd kan worden om aan de vereiste waarborgen te voldoen’.
De resultaten van het onderzoek worden nog dit najaar verwacht.