Er is al veel geschreven over hoe je Millennials kunt behouden als werkgever: duidelijke kaders stellen en structuur en ruimte geven voor persoonlijke ontwikkeling. Maar belangrijker is het bijbrengen van de voldoening van hard werken, het opbouwen van zinvolle relaties en het bestendigen van lange termijn vriendschappen, stelt loopbaancoach Manou van Eerten.
Het televisieprogramma Buitenhof zette de situatie van Millennials onlangs op een rijtje. Millennials (geboren tussen 1980 en 2000) zijn de eerste generatie die het minder goed hebben dan hun ouders:
Je zou dus denken dat als een Millennial eenmaal een baan heeft, hij deze graag behoudt. Het tegendeel is echter waar. In mijn coachpraktijk tref ik veel ‘Dolende Dertigers’ die tobben met loopbaanvragen (ruim 72% van de hoogopgeleiden, Wijnants 2008). Ze vragen zich regelmatig af wat ze ècht willen. Populair gezegd kampen ze met het Dertigersdilemma. Hiervoor bestaat een aantal verklaringen:
Waar is de app voor geduld?
Het enige waar geen app voor is, is arbeidsvreugde en zinvolle relaties. Dat ontwikkel je ook niet in een maand of een jaar. Dat vergt immers ongemak, doorploeteren en geduld. Daarom gun ik deze generatie geduld.
Geduld om een vruchtbare arbeidsrelatie op te bouwen ‘Ik werk hier al zes maanden en niemand luistert naar mij!’. Geduld om werkvreugde te ervaren ‘Deze keer wil ik ergens lang blijven werken, een jaar als het lukt’. En geduld om te ontdekken dat je nog maar aan het begin van je loopbaan staat en je gerust een paar keer van koers kan veranderen ‘Wat ik nu ga kiezen, bepaalt de rest van mijn leven!’.
Hoe de werkgever het levensgeluk kan vergroten
Er is al veel geschreven over hoe je Millennials kan behouden als werkgever. Wie daarop googlet, stuit op tips over het stellen van duidelijke kaders en structuur en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dat zal zeker helpen, maar misschien wel belangrijker is het bijbrengen van de voldoening van hard werken, het opbouwen van zinvolle relaties en het bestendigen van lange termijn vriendschappen.
Een onderdeel daarvan is, het leren omgaan met een smartphone en social media (Compernolle 2014). Dat is de verantwoordelijkheid die we moeten nemen voor deze fantastische, idealistische en enthousiaste generatie! Simpelweg omdat het hen eerder niet is geleerd.
Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van 20- en 30ers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is lid van de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching en Erkend Coach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Zie mecompany.nu.
Het artikel Onderschat niet de verantwoordelijkheid van werkgevers voor millennials is duizenden keren gelezen. Op veler verzoek is het nu ook in het Engels beschikbaar op de website van Manou van Eerten. |
Do not underestimate the employer’s responsibility for Millennials! |
This article is available in English. You can read further on the ME Company website. |