Minister EZ en werkgeversvoorzitter willen impuls bedrijfsleven.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil dat de onverwacht hoge aardgasopbrengsten worden gebruikt voor investeringen in het bedrijfsleven, in plaats van hiermee extraatjes uit te delen aan de burgers. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdagavond 16 augustus. De uitlatingen van Brinkhorst volgen op een interview vanmorgen in De Telegraaf met VNO-NCW-voorzitter Wientjes, die voor hetzelfde pleit. De uitlatingen van de minister van EZ gaan in tegen de wens van de regeringspartijen en schijnbaar ook tegen eerdere suggesties van premier Balkenende.
Brinkhorst wil de 1,5 miljard euro extra aardgasbaten gebruiken voor 'structureel herstel van de economie'. Daarmee bedoelt hij ‘investeringen in kennis, innovatie en duurzame energie’. Volgens de minister dreigt Nederland anders een ‘dozen-schuif-economie' te worden. Verder wil Brinkhorst werkgevers compenseren voor de stijgende ziektekostenpremies en een bonus voor ouderen die aan het werk blijven. Verbetering van de koopkracht moet volgens de minister uit andere bronnen worden gefinancierd.
VNO-NCW-voorzitter Wientjes zal verheugd zijn door de opvattingen van de minister. Vanmorgen sprak de werkgeversvoorzitter de vrees uit dat het kabinet de economische meevallers ‘wel heel eenzijdig’ gaat benutten voor het stimuleren van de koopkracht. Hoog op zijn eigen verlanglijstje staan verlaging van de winstbelasting en afschaffing van de kapitaalbelasting en leges voor vergunningen. Wientjes erkent de noodzaak van koopkrachtverbetering, maar vindt dat het investeringsherstel in het bedrijfsleven ook een flinke duw nodig heeft.
Naast de lastenverlichting wil Wientjes de extra aardgasbaten zo inzetten dat het leidt tot extra activiteiten van bedrijven. De aardgasbaten worden normaliter gebruikt voor investeringen in infrastructuur, kennis en milieu. Wientjes denkt bijvoorbeeld aan nieuwe opdrachten voor bedrijven om knelpunten in het wegennet weg te nemen.
Premier Balkenende liet afgelopen vrijdag nog doorschemeren dat hij een deel van de aardgasbaten voor koopkrachtreparatie wil gebruiken. Brinkhorst stelt daar tegenover dat het kabinet niet moet kijken naar ‘wat het beste is voor zijn populariteit, maar naar wat het beste is voor de Nederlandse economie’.
Redactie Personeelsnet