Online werkvloer niet veilig door grensoverschrijdend gedrag

Werkgevers moeten goed opletten of er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op hun online werkvloer. Want helaas blijkt dat sommige werknemers (ook) grenzen overschrijden tijdens het onderlinge contact op de virtuele werkplek. Dat online grensoverschrijdend gedrag heeft grote negatieve invloed op werknemers. Maar liefst 95% van de mensen die hiermee zijn geconfronteerd, ervaart negatieve gevolgen. Eén op de vijf heeft stress of angst. En de impact op de loopbaan en financiële zekerheid van slachtoffers is soms ook groot.

Een verontrustend rapport van vakbond FNV toont aan dat grensoverschrijdend gedrag zoals sexting, cyberpesten en intimidatie niet alleen offline, maar ook op de online werkvloer voorkomt. Voor sommigen zijn de gevolgen zelfs zo ernstig dat ze zich ziek melden (14%) of besluiten elders te gaan werken (9%).

Probleem blijft onderbelicht
Uit het onderzoek blijkt dat online grensoverschrijdend gedrag vaak wordt genegeerd of onvoldoende serieus genomen. Zo ontbreekt het op veel werkplekken aan toezicht en sancties. Medewerkers melden incidenten vaak niet vanwege een gebrek aan vertrouwen in HR en/of het management (34%) of uit angst voor repercussies (13%). Van degenen die wel een melding maakten, kreeg 7% te horen dat ze moesten zwijgen, en in sommige gevallen werd zelfs gedreigd met rechtszaken of ontslag.

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, benadrukt dat de maatschappelijke en economische kosten van dit probleem groot zijn. Want een gemiddelde ziektedag kost de werkgever zo’n €300. Met werknemers die gemiddeld 53 dagen ziek zijn door psychische klachten, lopen de kosten in de miljoenen. Los daarvan, hebben werkgevers ook de plicht en verantwoordelijkheid om de online werkvloer veilig te maken, benadrukt de FNV.

Oplossingen voor een veilige online werkvloer
Uit het onderzoek blijkt dat werknemers behoefte hebben aan concrete en structurele maatregelen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en aan te pakken. De voorgestelde oplossingen zijn onder meer:

  • Sanctiebeleid: Zorg voor duidelijke richtlijnen en consequenties bij grensoverschrijdend gedrag.
  • Toegankelijke vertrouwenspersonen: Maak het laagdrempelig voor werknemers om incidenten te melden.
  • Gedragscodes en trainingen: Stel gedragscodes op en bied trainingsprogramma’s aan om bewustzijn en vaardigheden te vergroten.
  • Nazorg: Investeer in professionele ondersteuning voor slachtoffers.

Subtiele gedragingen met grote impact
Veel respondenten benadrukken dat grensoverschrijdend gedrag vaak subtiel begint, maar op lange termijn een verwoestende impact kan hebben op zowel slachtoffers als de organisatiecultuur. Maar wat je offline niet accepteert, mag online ook niet gebeuren. Er moet meer toezicht komen en werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om ook de digitale werkvloer veilig te maken.

Met een actievere houding van leidinggevenden en structurele maatregelen kan een belangrijke stap worden gezet richting een werkvloer waar iedereen, zowel offline als online, zich veilig voelt.

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG: Pak het aan met deze HR-Tools

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?