Ook HR-media hebben last van kredietcrisis
Vakblad `minder gratis` maken als oplossing.
Het zijn lastige tijden voor mediabedrijven die vakinformatie voor P&O-ers verspreiden. De economische crisis dwingt ze om kosten te besparen, terwijl het ideale ‘verdienmodel’ voor veel uitgevers nog steeds niet helemaal gevonden is. Zo moeten uitgevers die ruim twee jaar geleden de markt voor HR-vakbladen open braken met gratis magazines, nu bezuinigingen.
Uitgevers gaan zich meer richten op internet, omdat de verhouding tussen kosten en baten daar gunstiger liggen.
IntermediairPW moet meer op internet
VNU Media, uitgever van vakbladen als Intermediair en IntermediairPW verkeert in financiële problemen. Dat komt volgens de uitgeverij vooral omdat de markt voor personeelsadvertenties is ingezakt. VNU Media is in 2006 gekocht door de Britse investeerder
3i, maar deze investeerder aarzelt om nieuw geld op de rekening van de uitgever te storten. Daarom gaat VNU Media arbeidsplaatsen schrappen.
De uitgever van IntermediairPW wil meer geld gaan verdienen met internetproducten en minder met vakbladen. Vakbladen zijn –ondanks betaalde advertenties- erg duur door de hoge kosten voor redactie, drukken en distributie. De uitgever heeft onlangs vakbladen
Emerce, Management Team en
Sprout al te koop gezet.
Of dat ook gaat gebeuren met HR-vakblad IntermediairPW is de vraag. Daar betalen abonnees jaar op jaar nog geld voor, terwijl de website van het blad maar weinig mogelijkheden lijkt te bieden om euro’s mee te verdienen.
Minder vaak P&O Actueel
De uitgever van het gratis HR-vakblad P&O Actueel,
Reed Business Information (RBI), gaat volgens Amerikaanse media 7 procent van het personeelsbestand wegbezuinigen. De uitgeeftak van het bedrijf
Reed Elsevier wil RBI graag verkopen, maar dat wil in deze roerige tijden niet erg lukken.
Ruim drie jaar geleden kwam P&O-actueel plotseling op de markt, met een grote oplage van bijna 15 duizend. Daarmee was het in één klap het grootse HR-vakblad in ons land. Ook de bijbehorende website is in korte tijd tot een grote speler uitgegroeid.
Wat voor IntermediairPW geldt, is ook voor P&O-actueel realiteit. Een vakblad maken en distribueren is duur, zeker als het gratis bij de doelgroep op de mat valt. Nu de advertentiemarkt opdroogt, verlaagt RBI daarom de frequentie van 20 naar 12 keer per jaar.
Abonnees om een bijdrage in de verzendkosten vragen, zou misschien een oplossing kunnen zijn. Maar dat heeft RBI al in 2006 geprobeerd, toen het de bescheiden prijs van 25 euro per jaar vroeg voor het magazine. Maar die poging leverde slechts enkele honderden betalende abonnees op, zodat de uitgever het blad een jaar later weer gratis leverde.
De site van P&O-actueel is, gezien het aantal adverteerders en bezoekers, zeker een succes en alweer enige tijd uitgebreid met het weblog Puur P&O. De P&O-actueel kennisbank, waarbij bezoekers een betaald abonnement konden nemen op een database met HR-informatie, is in 2007 na driekwart jaar van zijn bestaan alweer met de stille trom vertrokken.
Toch betalen voor HR Praktijk Magazine?
WEKA’s HRpraktijk magazine, valt nog steeds gratis op de mat. Ook de website heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een handig verkoopkanaal naar een waaier van producten met HR-informatie. Het lijkt er op dat WEKA, dat vroeger vooral bekend was van de mappen met losbladige informatie, met succes de stap heeft gezet naar een internetuitgeverij van formaat. Het Nederlandse WEKA is dan ook eigendom van de gelijknamige Duitse uitgeefgigant.
Ondanks deze gunstige uitgangspunten, vindt ook WEKA de kosten voor een totaal gratis HR-magazine kennelijk te hoog. Want in het colofon (en op de site) staat nu dat van abonnees een bijdrage van 29,95 ex BTW wordt gevraagd voor de verzendkosten. Bestaande abonnees hebben hier nog niets van gemerkt, maar nieuwe aanmeldingen zijn in ieder geval niet meer gratis.
Kluwer brengt Gids op internet
Kluwer is nog steeds een grote speler met de betaalde Gids voor Personeelsmanagement als vaste waarde. Jaren geleden bestierde de uitgeverij ook de HR-website HR-net, maar Kluwer besloot zich destijds volledig te concentreren op de verkoop van informatie (op papier en online) via internet.
HR-net sneuvelde, zodat de uitgeverij geen noemenswaardig HR-portal meer had. Het laatste jaar echter, lijkt Kluwer met de website Gids Online toch weer brood te zien in de aanwezigheid van gratis vakinformatie op internet.
Lagere groei voor Personeelsnet
Personeelsnet Media, het moederbedrijf van deze site, heeft zich vanaf het begin op internet geconcentreerd. De site Personeelsnet bestaat nu 8 jaar. Sinds vijf jaar kunnen bezoekers abonnee worden van Tools & Extra’s, een exclusieve website met praktische checklisten, modellen en tools voor de HR-adviseur. Sinds december 2005 is het weblog
Personeelslog aan de site toegevoegd.
Ook aan Personeelsnet gaat de kredietcrisis niet voorbij. Zo zijn er minder adverteerders en aanmeldingen voor Tools & Extra’s. De groei is daardoor iets kleiner dan in de afgelopen jaren.
HR-toepassing zonder papier
De komende jaren zal internet nog belangrijker worden als informatiebron voor HR-professionals. De lagere kosten maken het voor uitgevers gewoonweg een aantrekkelijker medium.
Bovendien handelen Nederlanders ook privé steeds minder zaken af op papier, en meer via het web. Daardoor zullen ze HR-toepassingen op internet ook meer vertrouwen, zelfs wanneer van die toepassingen helemaal geen equivalent meer bestaat op papier.