Ook tijdens recessie mensen aan het werk houden

Nog steeds 200 duizend vacatures in Nederland.

Nu Nederland officieel in een economische recessie zit, kijken velen naar het kabinet om de economie een duw in de goede richting te geven. De politiek moet geplande uitgaven naar voren halen en deze niet beperken vanwege een begrotingstekort, vinden werkgevers en vakbonden. Nu er massaontslagen vallen, is er één lichtpuntje: er staan nog steeds 200 duizend vacatures open.

Het CBS maakte bekend dat de Nederlandse economie al voor het derde kwartaal op rij is gekrompen. Nederland blijkt daarmee dus al sinds april 2008 in een recessie te verkeren. Er waren al wel aanwijzingen dat de economie in zwaar weer verkeerde, stelt het CBS, maar van een officiële recessie was nog niet eerder sprake. Sinds december 2008 wijzen alle meters bij het CBS nu wel op ‘laagconjunctuur’.

200 duizend vacatures
Dat het slecht gaat, is ook te merken aan het aantal vacatures, dat in het vierde kwartaal met 54 duizend is gedaald. Zo’n grote daling is niet eerder door het CBS waargenomen.

Toch stonden eind december 2008 nog 198 duizend vacatures open. De vacatures zijn vooral te vinden in de gezondheidszorg, het onderwijs en bij de overheid. De industrie en bouwnijverheid hebben nog 30.000 vacatures open staan, terwijl ook Defensie nog duizenden banen in de aanbieding heeft.

Minder vacatures zijn er in de commerciële dienstverlening, de industrie en de bouwnijverheid. Ook in de collectieve sector nam het aantal vacatures af, maar in mindere mate.

Snel maatregelen nemen
Vakbond CNV presenteerde vorige week een pakket maatregelen dat de crisis moet bestrijden. Dat pakket moet nu snel worden uitgevoerd, vindt CNV voorzitter René Paas, omdat de crisis nu verergert.

Het CNV wil dat het kabinet maatregelen neemt die meteen effect hebben op de werkzekerheid. Om werkgelegenheid te behouden moet structureel overwerk worden afgebouwd en deeltijdontslag mogelijk worden gemaakt.

Bij ontslag is een goede ‘van-werk-naar-werk begeleiding’ noodzakelijk. Hiervoor moeten banenpools worden opgericht en mobiliteitscentra ingericht en er moet blijvend worden geïnvesteerd in scholing, staat in de CNV-plannen.

Nu investeren
Daarnaast wil het CNV dat het kabinet nu aanbestedingen doet die eigenlijk pas voor later gepland stonden, zoals investeren in wegenbouw, glasvezel en schone energie. Het mes snijdt dan aan twee kanten, omdat werkgelegenheid wordt behouden en het de overheid minder kost door de economische crisis.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?