Oost Europeanen in meer sectoren sneller aan het werk
Eerder vergunning voor werkgevers in 16 sectoren.
Het kabinet heeft besloten dat werknemers uit Polen en zeven andere nieuwe EU-lidstaten sneller in 16 sectoren mogen werken. Werkgevers krijgen van het CWI eerder een tewerkstellingsvergunning voor deze werknemers. Vakbond CNV hamert er op, dat deze werknemers volgens de wet alleen met dezelfde arbeidsvoorwaarden aan het werk mogen als hun Nederlandse collega’s.
Werkgevers die een Oosteuropese werknemer willen aannemen hoeven niet meer te voldoen aan de zogenoemde arbeidsmarkttoets. Ze hoeven nu niet eerst onder Nederlanders of in de 'oude' EU-lidstaten werven. Hierdoor kan een tewerkstellingsvergunning veel sneller rond zijn. Nu kost dat gemiddeld tien weken, dat kan na de versoepeling teruglopen tot twee weken.
Bij het vaststellen van de sectoren die in aanmerking komen voor het afschaffen van de arbeidsmarkttoets, heeft het kabinet gekeken naar zaken als vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de betreffende sector en het aantal mensen dat in de WW zit.
Habbekrats
Nu de economie aantrekt, is het volgens vakbond CNV volkomen verklaarbaar dat meer (technisch geschoolde) werknemers nodig zijn. Inzet van werknemers uit andere EU-landen kan in sommige bedrijfstakken een oplossing zijn. De bond wijst er wel op dat dit werkgevers niet van de plicht ontslaat om inwoners van Nederland die gedeeltelijk arbeidsongeschikt of werkloos zijn, in dienst te nemen en op te leiden.
Het CNV vindt dat werknemers uit andere EU-landen niet ‘voor een habbekrats’ mogen werken. Ook moet er fatsoenlijke huisvesting komen, net als aandacht voor taalonderwijs, onder meer in verband met veiligheidseisen. De bond gaat toezien op het naleven van de arbeidsvoorwaarden en de huisvesting.
De sectoren
Voor deze sectoren geldt per 17 september 2006 geen arbeidsmarkttoets meer als u een werknemer wilt aannemen uit Polen, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië:
Groothandels in hout, zagerijen, schaverijen en houtbereidingsindustrie
Metaalindustrie
Bakkerijen
Slagersbedrijven
Slagers overig (alleen de subsectoren loonslachterijen en abattoirs)
Detailhandel en ambachten
Grootwinkelbedrijf
Horeca algemeen
Gezondheid, geestelijke en maatschappelijke belangen
Groothandel I
Groothandel II
Zakelijke dienstverlening II
Mortelbedrijf
Overheid, Rijk, politie, rechterlijke macht
Overheid, provincies, gemeenten en waterschappen
Overheid, openbare nutsbedrijven
Overheid, overige instellingen
Telecommunicatie