Op de arbeidsmarkt maken werkgevers nu de dienst uit

Werkgevers hebben het op de huidige arbeidsmarkt voor het uitkiezen, blijkt uit onderzoek van UWV. Ze nemen geschoold personeel aan voor ongeschoold werk en huren liever flexibele zelfstandigen in dan uitzendkrachten. Slechts een kwart wil extra maatregelen treffen om 55-plussers aan te nemen.

Grote werkgevers doen nu liever een beroep op zelfstandigen (ZZP'ers) dan uitzendkrachten voor hun flexibele personeelsvoorziening. Dat blijkt uit het onderzoek Vacatures in Nederland 2013, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van UWV.

Voor vrijwel alle sectoren is flexibiliteit de voornaamste reden om met ZZP'ers te werken. Maar in het agrarisch bedrijf worden ZZP'ers vooral ingezet om pieken in het productieproces op te vangen, terwijl de overheid zelfstandigen veelal inhuurt vanwege hun kennis en ervaring.

Zonder diploma weinig kans op werk
Het vacaturerapport van UWV beschrijft ook de slechte arbeidsmarktpositie van ongeschoolden. Door de hoge werkloosheid en het lage aantal vacatures vindt er op grote schaal verdringing plaats van ongeschoold personeel door geschoolde werknemers.

Van de vacatures die het afgelopen jaar door ongeschoold personeel vervuld konden worden, werd slechts 18% daadwerkelijk ingevuld door iemand met een basisopleiding. Dit percentage lag de afgelopen jaren een stuk hoger. Er treedt vooral verdringing op in de horeca en de agrarische sector. In deze sectoren werd voor de meeste vacatures hooguit basisonderwijs vereist, terwijl het aangenomen personeel grotendeels bestond uit MBO'ers.

Kwart bedrijven wil iets doen voor 55 plusser
Ook voor 55-plussers geldt een onverminderd ongunstige arbeidsmarktpositie. Het rapport van UWV laat zien dat slechts 3% van de personen die zijn aangenomen vanuit een werkloosheidspositie 55 jaar of ouder is.

Werkgevers zijn gevraagd naar hun bereidheid om extra maatregelen te treffen om 55-plussers in dienst te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanbieden van werk in deeltijd, flexibele werktijden en bijscholing. Slechts een kwart van de bedrijven is hiertoe bereid. Bij bedrijven die al een 55-plusser in dienst hebben is de bereidheid groter, namelijk 40%.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?