Van de werkende vaders, neemt nu twee keer zo veel ouderschapsverlof op dan twee jaar geleden. Maar het aantal vaders (en moeders) dat verlof opneemt is zo laag, dat vakbond FNV betaald ouderschapsverlof weer op de agenda zet.
Nu neemt 11 procent van de vaders ouderschapsverlof op. Tien jaar geleden was dit nog 6 procent, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het CBS. Van de moeders neemt nu 22 procent ouderschapsverlof op. Tien jaar geleden was dit nog 13 procent.
Wel behoefte, maar financieel niet haalbaar
Veel ouders hebben wel behoefte aan ouderschapsverlof, maar nemen het toch niet op. De cijfers van het aantal mensen dat verlof wil, is in de afgelopen tien jaar nauwelijks afgenomen.
Maar de vaders geven vaak als reden aan dat ouderschapsverlof opnemen slecht is voor hun carrière. Moeders stellen dat het voor hen financieel niet haalbaar is om onbetaald ouderschapsverlof op te nemen.
Tijd voor betaald ouderschapsverlof
Het ouderschapsverlof is in Nederland onbetaald en dit is volgens de FNV één van de voornaamste redenen om geen verlof op te nemen, terwijl ouders daar wel behoefte aan hebben. ‘Het is in Nederland de hoogste tijd voor betaald ouderschapsverlof’, zegt Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV.
Volgens Kuin loopt Nederland in internationaal opzicht ‘hopeloos achter’ als het gaat om het stimuleren van een eerlijkere verdeling in werk en zorgtaken tussen mannen en vrouwen. Zo krijgt de partner van de moeder na de bevalling nu slechts 2 dagen vrij. Dat wordt uitgebreid naar vijf dagen, maar is volgens de vakbond nog te weinig. In Europa krijgen vaders gemiddeld drie weken betaald verlof.
Vrouwen met kinderen werken parttime
Het kabinet wil vrouwen stimuleren om meer te werken, maar de gebrekkige regelingen voor jonge ouders dragen er toe bij dat vooral vrouwen eerder geneigd zijn om te kiezen voor parttime werk, stelt de FNV.