Pensioenen nu al lager, maar afstempeling volgt nog

Gepensioneerden met een aanvullend pensioen, merken deze maand dat ze met flink wat tientjes per maand minder moeten rondkomen. Dat komt niet doordat pensioenfondsen al hebben afgestempeld, want dat gebeurt pas in april van dit jaar.

De korting van de pensioenen is relatief het hoogst voor gepensioneerden met een aanvullend pensioen van rond de 1000 euro per maand, naast hun AOW. Zij gaan er ongeveer 5% op achteruit doordat de premie voor ziekosten stijgt en zij ook meer belasting gaan betalen. Dat scheelt deze gepensioneerden ruim 60 euro per maand.

Zorgen om verwarring bij gepensioneerden
De Pensioenfederatie maakt zich zorgen over de verwarring die bij veel gepensioneerden dreigt te ontstaan. Zij houden door de fiscale maatregelen van hetzelfde bruto-pensioen nu netto enkele procenten minder over, maar de overheid heeft hier nauwelijks voorlichting over gegeven.

Deze fiscale gevolgen zijn extra vervelend voor gepensioneerden die zijn aangesloten bij een pensioenfonds dat de pensioenen in april ook nog eens gaat verlagen. Zij krijgen te maken met een dubbele inkomensterugval als vervelend gevolg.

Duidelijkheid over afstempelen
Vijf fondsen hebben meteen in januari 2013 al afgestempeld. Op 1 februari zullen nog eens 70 pensioenfondsen met onvoldoende dekkingsgraad bekendmaken dat zij de pensioenen en de pensioenopbouw met ingang van 1 april 2013 gaan verlagen. Ook kondigen zij dan meteen aan of ook in 2014 nog een keer de pensioenen omlaag gaan. Waarschijnlijk zullen 40 fondsen ook in 2014 weer moeten afstempelen.

Op dinsdag 19 februari zal de Pensioenfederatie een compleet overzicht uitbrengen van de fondsen die gaan afstempelen. In de tussentijd zullen de pensioenfondsen hun pensioendeelnemers informeren. Alle betrokken deelnemers moeten in ieder geval voor 1 maart aanstaande individueel door hun eigen pensioenfonds worden geïnformeerd.

Minder fondsen hoeven af te stempelen
Toezichthouder DNB geeft aan dat zowel het aantal betrokken pensioenfondsen (75) als de gemiddelde verlaging, gunstiger uitkomt dan DNB een jaar geleden verwachtte. Toen was nog sprake van ruim 100 fondsen die zouden moeten verlagen. Niettemin zullen enkele miljoenen gepensioneerden en werknemers rechtstreeks door de maatregelen worden getroffen.

Ongeveer 80 procent van de circa 350 pensioenfondsen hoeft geen verlaging door te voeren, maar zij zullen de pensioenen waarschijnlijk (ook) dit jaar niet kunnen verhogen met de loon- of prijsontwikkeling.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?