Pensioenen vijf jaar bevriezen voor herstel kapitaal

Twee jaar extra om dekkingsgraad op peil te krijgen.

Van Minister Donner (SZW) krijgen pensioenfondsen twee jaar extra de tijd om hun dekkingsgraad te herstellen. Donner verlengt de wettelijke hersteltermijn tijdelijk van drie naar vijf jaar. Tegelijk moeten de fondsen aangeven wat ze gaan doen als het niet lukt om het kapitaal binnen vijf jaar weer op orde te krijgen. Bovendien mogen de fondsen de komende vijf jaar niet indexeren voor inflatie. In die periode worden de pensioenuitkeringen voor gepensioneerden dan niet verhoogd en bevriest de pensioenopbouw voor werknemers.

Uit een inventarisatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat honderden pensioenfondsen niet meer voldoen aan de wettelijke buffer voor hun verplichtingen. Door de economische crisis is hun dekkingsgraad lager dan 105 procent. Het is haast onmogelijk om het kapitaal binnen drie jaar weer op peil te krijgen, zonder in te grijpen in de pensioenuitkeringen.

Door twee jaar respijt te geven, hebben de fondsen meer mogelijkheden om de minimale dekkingsgraad van 105 procent weer te bereiken. Daarna hebben de fondsen nog tien jaar de tijd om op de gewenste dekkingsgraad van 125 procent te komen.

Herstelplan indienen
De pensioenfondsen moeten voor 1 april 2009 een realistisch herstelplan indienen bij DNB, die jaarlijks de voortgang toetst. Ze moeten daarbij direct duidelijk maken wat ze gaan doen als geen herstel optreedt. In dat geval moeten de fondsen mogelijk meer premie gaan heffen en / of de pensioenuitkeringen verlagen. De fondsen moeten gepensioneerden en werknemers daarover op tijd en duidelijk informeren.

Minister Donner en toezichthouder DNB wijzen er overigens wel op dat de uitbetaling van pensioenen op de korte termijn niet in gevaar komt. Maar als er nu niet wordt ingegrepen, komen de latere uitkeringen voor de huidige pensioenspaarders mogelijk wel in de gevarenzone.

Bij enkele pensioenfondsen gaat het nu overigens al zo slecht, dat de kans op herstel in vijf jaar erg klein is. Deze fondsen moeten daarom op korte termijn al drastische maatregelen nemen voor een haalbaar herstelplan.

Ouderen willen fiscale compensatie
Volgens ANBO, de grootste ouderenbond van Nederland, beloven de maatregelen van de minister ‘weinig goeds voor de koopkracht van ouderen’. Om de bevriezing van de pensioenuitkeringen te compenseren, stelt ANBO voor om de fiscale ouderenkorting tijdelijk te verhogen. Op die manier zou er enig behoud van koopkracht zijn voor gepensioneerden.

De maatregel zou een zelfde looptijd moeten hebben als de herstelperiode voor de pensioenfondsen. ANBO is geen voorstander van het verhogen van de tegemoetkoming in de AOW, omdat dit senioren zonder aanvullend pensioen zou overcompenseren.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?