Pensioenfondsen hebben het moeilijk. Want werkenden bouwen te weinig pensioen op, terwijl gepensioneerden het pensioenkapitaal te veel uitputten. Pensioenfondsen moeten van De Nederlandsche Bank daarom een realistischer rente hanteren bij het berekenen van hun verplichtingen. Daardoor stijgen de premies en daalt de dekkingsgraad.
Dekkingsgraad pensioenfondsen daalt door nieuwe rekenrente (Bron: Aon Hewitt)
Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, adviesbureau in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.
Lagere rente brengt zorgen bij pensioenfondsen
De rente is al jaren erg laag. Maar pensioenfondsen hanteren een fictieve, hogere, rente om te berekenen of ze aan alle pensioendeelnemers een pensioen kunnen uitkeren. Zo rekenen ze zichzelf rijk en dreigt er voor werkenden straks te weinig pensioengeld in kas te zijn.
Daarom heeft De Nederlandsche Bank bepaald dat de rekenrente voortaan wordt afgeleid van een voortschrijdend gemiddelde van de lange rente over de afgelopen tien jaar. Hierdoor daalt op dit moment de rekenrente van 4,2 naar 3,3%. Dat heeft grote gevolgen voor de dekkingsgraad van pensioenen.
De dekkingsgraad daalt
De wijziging van de rekenrente is namelijk direct terug te zien in de actuele dekkingsgraad van pensioenfondsen. Deze dekkingsgraad daalt gemiddeld met 3,5% van 110% naar 106%. De impact van de wijziging verschilt overigens per pensioenfonds. Voor jongere fondsen is de impact groter en kan de daling oplopen tot 5% á 6%. Voor meer verouderde fondsen is de impact kleiner en kan de daling beperkt blijven tot 2% á 3%.
Overigens is de verwachting dat deze daling niet tot nieuwe kortingen op de pensioenen leidt. Wel zal bij de meeste pensioenfondsen het verhogen van de pensioenen langer worden uitgesteld.
Pensioenpremie gaat omhoog
De wijziging van de rentetermijnstructuur heeft niet alleen gevolgen voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Ook de premie zal stijgen. De premiegevolgen hangen voornamelijk af van de leeftijdsopbouw van het deelnemersbestand. Berekeningen wijzen uit dat de kostendekkende premie als gevolg van de aanpassing van de rentetermijnstructuur zo’n 6% tot 8% stijgt.
Alleen als het pensioenfonds succesvol heeft weten te beleggen, hoeven de premies niet zo sterk te stijgen. Pensioenfondsen kunnen de premie dan dempen tot een stijging van gemiddeld 3 à 4%.