Personeel ‘vrijwillig’ langer laten werken mag niet

Rechter doet uitspraak over afwijken van CAO.

De rechter heeft vanmiddag in kort geding bepaald dat het bedrijf Smead niet van zijn werknemers mag vragen om langer te werken dan de CAO toestaat. Ook al stemmen de werknemers vrijwillig in met de uitbreiding, de CAO waarin staat dat de werkweek in de Grafimedia sector 36 uur is, maakt dat langer werken niet is toegestaan.

De vakbonden FNV KIEM en CNV Dienstenbond, die het kortgeding hadden aangespannen, zijn zeer tevreden over het vonnis van de rechter, die de bonden op alle punten gelijk stelde. Basis voor de uitspraak is de Grafimedia-CAO, waarin de 36-urige werkweek is opgenomen. De directie van Smead wilde daarvan via een bedrijfsregeling en zonder overleg met bonden van afwijken. ‘Sociale partners leggen in de cao de spelregels vast, directies en werknemers vullen die voor hun onderneming in goed overleg in. Met dit vonnis weten werkgevers meteen weer dat verlenging van de werkweek geen trend is’, stelt FNV-bestuurder Peijster.

Volgens Peijster is er met de vakbond wel te praten over maatwerk waarin personeel flexibel ingezet wordt als dat nodig is. De Grafimedia-CAO maakt dat al mogelijk, mits vooraf goede afspraken over worden gemaakt met werknemers. Dat is volgens de FNV wat anders dan ‘star een 40-urige werkweek in te willen voeren, in het geval van Smead ook nog zonder extra betaling.’

Werkgevers willen andere regels
In een eerste reactie meldt werkgeversorganisatie VNO-NCW het ‘triest’ te vinden dat een bedrijf dat in economische problemen verkeert, een snelle oplossing niet kan doorvoeren, omdat de regels dit verhinderden. En dat terwijl het personeel het er wel mee eens is. De vakbonden hebben een grote verantwoordelijkheid op zich geladen voor wat betreft de toekomst van het bedrijf en de werkgelegenheid. Door de manier waarop zij met de situatie omgaan, verhogen zij zelf de druk op de wetgeving en regelgeving rond CAO’s, aldus de werkgeversorganisatie.

VNO-NCW vindt dat het systeem van CAO’s en algemeen verbindend verklaren altijd de mogelijkheid moet bieden voor ondernemingen om in samenspraak met hun medewerkers tot maatwerk te komen. Het moet mogelijk worden om van het systeem af te wijken, anders wordt de spanning tussen wat juridisch geldt en wat economisch wenselijk is te groot.

Redactie Personeelsnet
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?