Prinsjesdag: Hoofdlijnen voor P&O-ers uit de troonrede
Het woord 'koopkracht' spreekt de Koningin niet uit.
Op Prinsjesdag, 20 september 2005, las Koningin Beatrix voor de 26e keer de troonrede voor. Personeelsnet luisterde mee en tekende de relevante punten op voor het P&O-vakgebied.
De troonrede was opvallend helder en gegroepeerd rondom vier thema’s die de regering voor het komende jaar van groot belang acht:
een veiliger Nederland, meer mensen aan het werk, minder regels en meer kwaliteit van de publieke voorzieningen en als laatste meer onderling respect in de samenleving. Opmerkelijk is vooral het woord dat nìet in de troonrede voorkwam, namelijk
koopkracht. Kennelijk is het kabinet niet zeker genoeg van zijn zaak om de koningin beloften voor koopkrachtherstel in de mond te leggen.
De volgende punten zijn vooral voor de P&O-er interessant:
De kracht van Nederland ligt in de manier waarop wij weten in te spelen op veranderingen. Dat vraagt volgens de regering veel van ons aanpassingsvermogen. Voorbeelden zijn de opkomst van jonge, dynamische economieën, de uitbreiding van de Europese Unie met 10 lidstaten, de stroef lopende integratie van enkele groepen in Nederland en de voortdurende dreiging van terrorisme.
Al die veranderingen leiden tot gevoelens van onzekerheid. Dit wordt nog eens versterkt door de tegenvallende economische ontwikkeling. Velen maken zich zorgen over de samenleving, terwijl het vertrouwen in de overheid is gedaald. Dit laat de regering niet onberoerd. De regering neemt daarom maatregelen om een veilig en gezond Nederland te bouwen.
De loonkosten worden gematigd, de stimulans om vroegtijdig te stoppen met werken is verdwenen en de herintreding van werklozen en wao-ers wordt bevorderd. Om de toekomst van de zorg veilig te stellen wordt het zorgstelsel vernieuwd. De maatregelen doen soms wel pijn, maar zijn noodzakelijk om ook de generaties na ons de mogelijkheid te beiden een goed leven op te bouwen, aldus de regering.
De eerste resultaten zijn er: de werkgelegenheid neemt toe, net als de bedrijfswinsten. Bovendien is Nederland nu minder onveilig en zijn de wachtlijsten in de zorg korter. Maar solide oplossingen vragen volgens de regering tijd. Het effect van alle ingrepen wordt de komende jaren duidelijk. Het kabinet staat voor de taak om in 2006 de afgesproken maatregelen zorgvuldig uit te voeren.
Om de economie wee tot bloei te brengen is het van belang om de economische basis te versterken en kennisuitwisseling te bevorderen. Ook moet de arbeidsmarkt flexibeler worden. De zekerheid van een baan voor het leven verdwijnt. Daarom zullen werknemers meer vaardigheden moeten ontwikkelen, moet het onderwijs verbeteren en moeten de mogelijkheden verbeteren om werk, scholing en privé-leven te combineren. De nieuwe levensloopregeling is hiervoor volgens de regering het aangewezen instrument. Bovendien komt voor gezinnen met kinderen meer geld beschikbaar voor kinderopvang.
Belastingverlichting voor burgers en bedrijven en investeringen in infrastructuur en mobiliteit geven de economie een extra duwtje in de goede richting. Daarnaast moet het schrappen van regels ruimte scheppen voor ondernemende mensen en zal de economie daardoor dynamischer worden. De administratieve lasten zullen eind volgend jaar ook aanzienlijk zijn verminderd.
Wat we in Nederland ook doen, de regering wijst er op dat ontwikkelingen in het buitenland onze economie en veiligheid in hoge mate beïnvloeden. Dat is niet alleen negatief, want aan de handel en contacten met het buitenland heeft Nederland zijn welvaart te danken. De toekomst van Nederland is nauw verboden met Europa, want mede daaraan danken we onze bestendige vrijheid, democratie en mensenrechten. Na het nee in het referendum voor de EU-grondwet, moeten we ons volgens de regering bezinnen op wat de Unie heeft gebracht en wat wij daarvan verwachten.