Randstad vertrouwt eigen voorspellingen niet meer

Het gaat slecht met de uitzendbranche. Zo nam in januari het aantal uitzenduren met maar liefst 21% af. En ook de Nederlandse marktleider Randstad moet eraan geloven. Gisteren kondigde de Randstad Holding nieuwe ontslagen aan en schrapte het bedrijf het dividend voor de aandeelhouders. Volgens een analist betekent dit dat Randstad zich schrap zet voor nog slechtere tijden. En dan te bedenken dat Randstad ons nog maar enkele jaren geleden op basis van haar eigen glazen bol géén stevige recessie voorspelde, maar een economisch topjaar. Eerst het nieuws van gisteren. Randstad maakte de tegenvallende cijfers bekend over het laatste kwartaal van 2008. Het concern leed over deze periode een verlies van 231,4 miljoen euro. "Het is de snelste vertraging die ik ooit heb gezien", aldus topman Ben Noteboom. Eigen toekomstvoorspeller Het nieuws van gisteren is opmerkelijk omdat uitzendbureau Randstad een eigen model had ontwikkeld om de economische toekomst te voorspellen. Bert de Groot, destijds lid van de Raad van Bestuur, is er in 2006 nog op gepromoveerd. In 1997 sloten Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, en Bert de Groot een weddenschap. Op basis van hun analyses van 35 jaar Randstad-cijfers maakten ze economische prognoses. 2000 jaar zou het economisch topjaar worden, in 2001 zou het minder gaan en in 2004 zou het weer beter gaan. Deze voorspellingen bleken een schot in de roos. Economisch topjaar Op basis van een ingewikkelde statistische analyse van de cijfers van Randstad en rekening houdend met economische golfbewegingen deed De Groot bij zijn proefschrift in 2006 enkele voorspellingen: 2010 wordt een economisch topjaar, gevolgd door een dip in 2012-2013. Terug naar het nieuws van gisteren. Randstads bestuursvoorzitter Noteboom waagt zich niet aan uitgebreide voorspellingen, maar hij laat wel weten dat "het zicht op toekomstige ontwikkelingen slecht blijft". En daarmee gooit de topman de glazen bol weg die oprichter Frits Goldschmeding zo koesterde.

Uitzendbureau Randstad vertrouwt eigen voorspellingen niet meerHet gaat slecht met de uitzendbranche. Zo nam in januari het aantal uitzenduren met maar liefst 21% af.
En ook de Nederlandse marktleider Randstad moet eraan geloven. Gisteren kondigde de Randstad Holding nieuwe ontslagen aan en schrapte het bedrijf het dividend voor de aandeelhouders. Volgens een analist betekent dit dat Randstad zich schrap zet voor nog slechtere tijden.

En dan te bedenken dat Randstad ons nog maar enkele jaren geleden op basis van haar eigen glazen bol géén stevige recessie voorspelde, maar een economisch topjaar.

Eerst het nieuws van gisteren. Randstad maakte de tegenvallende cijfers bekend over het laatste kwartaal van 2008. Het concern leed over deze periode een verlies van 231,4 miljoen euro. "Het is de snelste vertraging die ik ooit heb gezien", aldus topman Ben Noteboom.

Eigen toekomstvoorspeller
Het nieuws van gisteren is opmerkelijk omdat uitzendbureau Randstad een eigen model had ontwikkeld om de economische toekomst te voorspellen. Bert de Groot, destijds lid van de Raad van Bestuur, is er in 2006 nog op gepromoveerd.

In 1997 sloten Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, en Bert de Groot een weddenschap. Op basis van hun analyses van 35 jaar Randstad-cijfers maakten ze economische prognoses. 2000 jaar zou het economisch topjaar worden, in 2001 zou het minder gaan en in 2004 zou het weer beter gaan. Deze voorspellingen bleken een schot in de roos.

Economisch topjaar
Op basis van een ingewikkelde statistische analyse van de cijfers van Randstad en rekening houdend met economische golfbewegingen deed De Groot bij zijn proefschrift in 2006 enkele voorspellingen:
2010 wordt een economisch topjaar, gevolgd door een dip in 2012-2013.

Terug naar het nieuws van gisteren. Randstads bestuursvoorzitter Noteboom waagt zich niet aan uitgebreide voorspellingen, maar hij laat wel weten dat "het zicht op toekomstige ontwikkelingen slecht blijft". En daarmee gooit de topman de glazen bol weg die oprichter Frits Goldschmeding zo koesterde.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?