Rechtspositie ouderen belemmert de arbeidsmarkt

Dat de Nederlandse arbeidsmarkt relatief goed door de crisis komt, danken we aan hervormingen in het verleden, stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Daarom is het nu tijd om iets te doen aan lange uitkeringen en de uitgebreide ontslagbescherming van ouderen.

Volgens DNB moet de dynamiek van de arbeidsmarkt verbeteren, net als de participatie van ouderen. Want doordat Nederland steeds meer ouderen krijgt, zullen bedrijven anders geconfronteerd worden met personeelskraptes. Daarom zullen oudere werknemers langer moeten meedraaien op de arbeidsmarkt.

Ouderen werken al langer door
De afgelopen jaren zijn al maatregelen genomen waardoor ouderen nu langer meedoen op de arbeidsmarkt. Zo zijn routes voor vervroegde uittreding afgebouwd en zijn doorwerksubsidies geïntroduceerd.

De arbeidsparticipatie van ouderen tussen de 55 en 65 jaar steeg in de afgelopen tien jaar daardoor van 34 naar 54%. Maar die 54% steekt karig af bij de participatie van ouderen in sommige buitenlanden. In Zweden bijvoorbeeld is nog driekwart van de ouderen actief op de arbeidsmarkt. Daar is dus nog veel te winnen, stelt DNB vast.

Minder ontslagbescherming maakt ouderen goedkoper
Een ander probleem is dat ouderen te weinig van baan veranderen. Ze verliezen minder gauw hun baan, maar zodra een oudere zijn baan verliest, vindt hij minder snel een nieuwe baan. Volgens DNB komt deze ontwikkeling door de relatief hoge ontslagbescherming en de lange duur van werkloosheidsuitkeringen.

De ontslagvergoeding loopt voor ouderen boven de 55 jaar op tot 2 maandsalarissen per dienstjaar. Voor werknemers onder de 35 is dat slechts een half maandsalaris. Dat maakt de oudere werknemers een stuk duurder en daarmee minder aantrekkelijk om in dienst te nemen. DNB is positief over de plannen om de ontslagbescherming voor iedereen gelijk te trekken. Hierdoor zouden de kansen voor ouderen stijgen om sneller aan het werk te komen.
 
WW is voor ouderen te lang
Voor oudere werknemers zijn WW-uitkeringen in Nederland van relatief lange duur, vergeleken met andere landen. Werknemers die hun baan verliezen kunnen hier tot meer dan drie jaar een WW-uitkering ontvangen.

Door de WW-duur te verkorten, bijvoorbeeld naar een jaar, verliezen oudere werklozen het contact met de arbeidsmarkt niet, Hierdoor wordt de kans op het vinden van nieuw werk groter, denkt DNB.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?