Recruiters doen nog maar weinig met Web 2.0

Contact via netwerksite zou niet geloofwaardig zijn.

Recruiters doen nog maar weinig met de nieuwe mogelijkheden van internet. Ondanks de aandacht voor Web 2.0 is maar een minderheid van de recruiters actief op sociale netwerksites. Nog minder gebruiken weblogs, video’s en andere Web 2.0 toepassingen voor het werven van kandidaten. Dat blijkt uit een publicatie van Cranfield University School of Management.

Web 2.0 geeft organisaties de mogelijkheid om zich met hun recruitment te onderscheiden van traditionele sites. Dat kan door nieuwe interactieve elementen te voegen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bijdragen van mogelijke kandidaten publiceren, of doelgroepgerichte informatie verlenen. Dat kan ook met nieuwe middelen als video, chatsessies en interactieve graphics.

Sociale netwerksites
Een ander kenmerk van Web 2.0 is de ontwikkeling van sociale netwerksites als Linked-in en Facebook of het Nederlandse Hyves. Die bieden recruiters de mogelijkheid om met potentiële kandidaten te communiceren. Bijvoorbeeld door zelf een profiel of blog aan te maken. Of werknemers aan te moedigen dat doen, als ambassadeurs van de organisatie.

In de praktijk houdt minder dan tien procent van de recruiters zich met deze ontwikkelingen bezig. Waarom gebruiken ze de nieuwe mogelijkheden niet?

Niet geloofwaardig
Eén van de redenen kan zijn dat recruiters communicatie via sociale netwerksites niet geloofwaardig vinden. Opmerkelijk, omdat een groot deel van hun potentiële kandidaten dat juist wel vindt, stelt dr. Emma Parry, Research Fellow bij de Cranfield universiteit. Als recruiters de nieuwe technologie niet omarmen, missen ze een belangrijke mogelijkheid om met werkzoekenden in contact te komen, waarschuwt ze.

Want volgeschreven pagina’s met tekst, zonder interactiviteit, werken niet voor de nieuwe Web 2.0-generatie, aldus Parry. Een op de doelgroep toegesneden recruitmentproces via innovatieve kanalen is noodzakelijk om het nieuwe talent te vinden dat de organisatie nodig heeft.

Bedrijfsprofiel aangemaakt
De 10 procent die de nieuwe mogelijkheden wel omarmt, maakte voor tweederde gebruik van Linked-in, een netwerk voor professionals dat ook in Nederland veel wordt gebruikt. Vier op de tien gebruikt Facebook (vooral groot in de VS) en één op de vijf benut Myspace.

Iets minder dan de helft van de organisaties die deze sociale netwerksites gebruikt voor recruitment, benadert mogelijke kandidaten direct via deze sites. Iets minder dan een derde heeft een bedrijfsprofiel aangemaakt op de sociale netwerksites.

Bereik vergroten
De organisaties die de netwerksites gebruiken, doen dat vooral om het bereik van hun wervingsacties te vergroten. Een tweede reden is dat zij kandidaten zoeken die bij de waarden en cultuur van hun organisatie passen.

Verder zetten zijn de sociale netwerksites in om een relatie op te bouwen met werknemers die al interesse tonen in de organisatie. Slechts een derde zegt de sites te gebruiken om het CV van kandidaten te verifiëren.


© Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?