Reparatie 3e jaar WW in gevaar, vakbonden leggen overleg stil

Het ministerie van SZW wil meewerken om cao’s verbindend te verklaren die het 3e WW-jaar repareren, hebben de vakbonden bekend gemaakt. Maar werkgeversorganisaties willen hier nog niet direct mee instemmen, tot verontwaardiging van de vakbonden. Daarom schorten de vakbonden FNV, CNV en VCP alle centrale overleggen met de werkgeversorganisaties voorlopig op.

De reparatie van het derde WW-jaar, waarvoor werknemers premie gaan betalen die in een speciaal fonds wordt gestort, is een afspraak uit het sociaal akkoord. Hieronder hebben werkgevers, vakbonden en de overheid hun handtekening gezet.

Het ministerie van SZW wil cao’s die het derde WW-jaar repareren algemeen verbindend verklaren, maar werkgevers moeten dan wel met de vakbonden meewerken om de reparatie van de WW verder uit te werken. En daar lijken de werkgevers nog niet aan toe te zijn.

Werkgevers vinden reparatie derde WW-jaar nog ‘te complex’
De besturen van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen nu nog geen besluit nemen over de uitwerking van het derde WW-jaar. Hun handtekening onder het sociaal akkoord staat, melden ze, ‘maar de zaak is complex en vraagt om draagvlak bij de leden’.

De inzet van VNO-NCW en MKB-Nederland is wel om de afspraak in het sociaal akkoord van 2013 na te komen. Maar de uitwerking roept vragen op bij de achterban van beide werkgeversverenigingen. Ze willen daarom in mei met hun leden over de uitvoering van het derde jaar WW spreken. Daarbij rekenen ze op begrip van de vakbonden, ‘zoals zij dat andersom ook steeds hebben gehad’.

Vakbonden schorten centraal overleg op
Maar de vakbonden hebben het even helemaal gehad met de werkgevers. Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen zijn de werkgevers zelfs “bezig met de sloop van de polder.” Limmen licht toe dat er een harde afspraak staat om de WW via de cao’s te repareren. Han Busker (voorzitter FNV), vindt dat de werkgevers alle risico’s afschuiven naar de werkenden en onzeker werk tot norm maken. “Eerst de aanval op de ontslagbescherming en nu de afspraken over de WW uit het sociaal akkoord op de lange baan schuiven. Dit is pure onwil.”

Met werkgevers die zich zo onbetrouwbaar tonen heeft praten geen zin, vinden de vakbonden. De overleggen met werkgevers over pensioenen, loondoorbetaling bij ziekte, toekomst arbeidsmarkt liggen daarom voorlopig stil. De vakbonden gaan overleggen met de leden over vervolgstappen.

Werknemers betalen WW-reparatie zelf
Het uitstel van de werkgevers is opmerkelijk, omdat werknemers de WW-reparatie grotendeels zelf betalen. Want werknemers storten daarvoor in 2018 0,3% van het brutoloon aan premie in een speciaal fonds. Dit loopt op tot maximaal 0,6% bruto in 2022.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?