Rol werkgever bij inburgering buitenlandse werknemer

Boekje met voorbeelden om helpende hand te bieden.

De Frontoffice Inburgering heeft een boekje samengesteld voor werkgevers met tips om buitenlandse werknemers op de werkvloer te laten inburgeren. In het boekje staan ervaringen beschreven bij zes werkgevers. Het boekje is van internet te downloaden en staat vol met praktische tips over de begeleiding en scholing van inburgeraars.

Inburgering wordt dit jaar verplicht voor iedereen die vanuit het buitenland in Nederland komt wonen en werken. Werkgevers hebben formeel geen rol bij de inburgering van vreemdelingen, maar het kan ook in hun eigen belang zijn om er wel tijd en aandacht aan te besteden.

Het werk is meestal de beste plek om actief mee te doen in de Nederlandse samenleving. Het biedt houvast en geeft invulling aan het leven. Het nieuwe stelsel van inburgering besteedt daarom veel aandacht aan basisvaardigheden die mensen nodig hebben bij het uitoefenen of vinden van een baan.

Persoonlijke benadering
Het traject voor inburgeren op de werkvloer doorloopt vier stappen: de voorbereiding, werving en selectie, het verloop van het traject en de afsluiting. Het boekje pleit voor een persoonlijke benadering. Dat begint al bij de selectie van medewerkers die willen inburgeren. Hiervoor is de direct leidinggevende de meest aangewezen persoon.

Persoonlijke benadering heeft als voordeel dat misverstanden kunnen worden voorkomen, zo staat in het boekje te lezen, omdat sommige goed functionerende werknemers mogelijk beledigd zijn door de vraag of ze willen deelnemen aan inburgering op de werkvloer.

Samen met collega’s
Inburgerende werknemers zijn zelf verantwoordelijk voor het goede verloop van het traject, maar de werkgever moet wel opletten dat de inburgeraar niet aan zijn lot overgelaten wordt. De deelnemer moet zelf om hulp en begeleiding vragen, maar aan het begin is stevige begeleiding nodig door een collega of een manager.

De begeleider helpt de deelnemer bij opdrachten op de werkvloer en soms kunnen opdrachten ook gezamenlijk met andere werknemers worden gemaakt. Dat collega’s een handje meehelpen is eigenlijk een voorwaarde voor een geslaagde inburgering op de werkvloer. Want alleen als de inburgeraars zich gesteund voelen door managers en collega’s, gaat het met inburgeren pas écht lukken.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?