RWI wil werklozen opleiden voor concrete vacatures
Vraag naar personeel moet centraal staan.
De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) adviseert opnieuw een subsidieregeling in het leven te roepen voor
vraaggerichte re-integratie. Hierbij worden werkzoekenden opgeleid voor branches waar een concrete vraag is naar personeel. Zo worden zij gericht naar een baan geleid. Volgens de Raad heeft een dergelijke subsidieregeling in het verleden goed gewerkt.
Bedoeling van de nieuwe landelijke regeling is om scholingsprojecten voor langdurig werklozen financieel te ondersteunen. De vraag naar personeel in branches, sectoren en ondernemingen bepaalt welke scholing wordt aangeboden.
Oudere werkzoekenden
Uit de evaluatie van een eerdere subsidieregeling, die door de RWI werd uitgevoerd, blijkt dat toen een breed scala aan vraaggerichte projecten is gestart. De aanvragers (branches, sectoren en ondernemingen) hebben toen zelf ook geld bijgelegd.
Het geld was vooral bedoeld voor scholing. Zo werden werkzoekenden voorbereid op vacatures die anders te hoog gegrepen voor hen zouden zijn. Vooral oudere werkzoekenden (40- en 50 plussers) vonden zo vaker een baan.
Beter resultaat
In 63 onderzochte projecten vonden 2000 van de 5000 deelnemers een baan. Dat resultaat is beter dan bij aanbodgerichte trajecten. De vraaggerichte regeling heeft volgens de RWI dus een duidelijke toegevoegde waarde gehad. Bovendien bleken de kosten per deelnemer relatief laag.
In de Raad voor Werk en Inkomen zitten werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de regering en andere partijen over werk en inkomen.