Meer dan de helft van de werknemers die van baan wisselen, weet daar nu een loonsverhoging uit te slepen. Doordat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, trekken werkgevers hun portemonnee om schaars personeel binnen te hengelen.
Van baan veranderen loont, laat recent onderzoek van vacaturebank Jobbird zien. Werkgevers worden door de krappere arbeidsmarkt gedwongen om met elkaar concurreren om de beste medewerkers. Dat leidt tot hogere salarissen, terwijl een hoger salaris niet de belangrijkste reden is voor een jobswitch.
Jongeren krijgen meer, veel ouderen juist minder
Iets meer dan de helft (55 procent) van de baanwisselaars, is tot wel vijf procent meer gaan verdienen. Vooral werknemers jonger dan 30 jaar profiteren van een overstap naar een nieuwe werkgever. 75 procent van deze groep ging erop vooruit bij een nieuwe baan. Vanaf 40 jaar zakt dit percentage tot 41,9 procent en bij de 50-plussers is ruim 37 procent meer gaan verdienen. In die laatste groep is meer dan de helft zelfs minder gaan verdienen (53,5%).
Verder is een verschil te zien tussen mannelijke en vrouwelijke jobswitchers. Ruim twee derde van de mannen verdient meer, tegenover minder dan de helft van de vrouwen.
Loonsverhoging niet de belangrijkste reden voor een switch
Een beter salaris is niet de belangrijkste reden voor ene andere baan. De grootste groep (bijna 30%) wisselt van baan doordat hun huidige contract niet wordt verlengd. Ruim 19 procent switcht wel voor een hoger salaris. Verder worden een baan dichter bij huis en betere secundaire arbeidsvoorwaarden als redenen genoemd.
Werkgevers moeten zich dan ook niet blindstaren op het bieden van hogere salarissen om de concurrentiestrijd te winnen. Een fijne werkomgeving en de locatie van kantoren worden ook als belangrijke factoren gezien in de keuze voor een werkgever.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief