Werktijdverkorting kan tot problemen op de werkvloer leiden. Vooral als het bedrijf ook werknemers elders heeft gedetacheerd. Dat is tenminste de ervaring van verenfabriek Weweler, die onderdelen levert aan de autoindustrie. De fabriek van Weweler in Apeldoorn heeft sinds 8 december werktijdverkorting voor 120 van de 200 werknemers. Het bedrijf levert veerarmen voor vrachtwagens. "Als de autoverkopen inzakken, merken we dat meteen", aldus personeelsfunctionaris Marianne Freriks dit weekend in de Volkskrant. Verschillen in arbeidsvoorwaarden Om ontslagen te vermijden, heeft Weweler medewerkers gedetacheerd, andere werknemers werktijdverkorting (wtv) gegeven of klussen laten doen. De verschillen die hierdoor ontstonden in arbeidsvoorwaarden en de prestaties die daarvoor moeten worden geleverd, hebben tot scheve ogen op de werkvloer geleid. Marianne Freriks in de Volkskrant: "De ene werknemer zit in de wtv en hoeft maar twee dagen per week te werken voor zijn volledige salaris. Zijn collega die in Heerenveen is gedetacheerd, werkt voltijds met 2,5 uur extra reistijd per dag. Daar komt bij dat de wtv'er zijn onregelmatigheidstoeslag behoudt, terwijl degenen die gedetacheerd zijn die na enkele maanden verliezen, omdat ze bij hun tijdelijke werkgever alleen in dagdienst werken." Echt beter af met werktijdverkorting? De vraag is natuurlijk of de werknemers die drie dagen met werktijdverkorting thuiszitten ook straks daadwerkelijk beter af zijn. Als het onverhoopt tot ontslagen moet komen, hebben de collega's die nu forenzen niet alleen werkervaring opgedaan bij een andere werkgever, maar hebben ook bewezen dat ze flexibel zijn.
Werktijdverkorting kan tot problemen op de werkvloer leiden. Vooral als het bedrijf ook werknemers elders heeft gedetacheerd. Dat is tenminste de ervaring van verenfabriek Weweler, die onderdelen levert aan de autoindustrie.
De fabriek van Weweler in Apeldoorn heeft sinds 8 december werktijdverkorting voor 120 van de 200 werknemers. Het bedrijf levert veerarmen voor vrachtwagens. "Als de autoverkopen inzakken, merken we dat meteen", aldus personeelsfunctionaris Marianne Freriks dit weekend in de Volkskrant.
Verschillen in arbeidsvoorwaarden
Om ontslagen te vermijden, heeft Weweler medewerkers gedetacheerd, andere werknemers werktijdverkorting (wtv) gegeven of klussen laten doen.
De verschillen die hierdoor ontstonden in arbeidsvoorwaarden en de prestaties die daarvoor moeten worden geleverd, hebben tot scheve ogen op de werkvloer geleid.
Marianne Freriks in de Volkskrant: "De ene werknemer zit in de wtv en hoeft maar twee dagen per week te werken voor zijn volledige salaris. Zijn collega die in Heerenveen is gedetacheerd, werkt voltijds met 2,5 uur extra reistijd per dag. Daar komt bij dat de wtv'er zijn onregelmatigheidstoeslag behoudt, terwijl degenen die gedetacheerd zijn die na enkele maanden verliezen, omdat ze bij hun tijdelijke werkgever alleen in dagdienst werken."
Echt beter af met werktijdverkorting?
De vraag is natuurlijk of de werknemers die drie dagen met werktijdverkorting thuiszitten ook straks daadwerkelijk beter af zijn.
Als het onverhoopt tot ontslagen moet komen, hebben de collega's die nu forenzen niet alleen werkervaring opgedaan bij een andere werkgever, maar hebben ook bewezen dat ze flexibel zijn.