Slachtoffers en nabestaanden: actie tegen arbeidsongevallen

Dagelijks lopen tientallen werknemers blijvend of tijdelijk letsel op. En ieder jaar sterven gemiddeld 60 tot 80 mensen door een ongeval op hun werk. Daarom is een actieplan nodig tegen arbeidsongevallen en moeten slachtoffers en nabestaanden fatsoenlijk worden behandeld.

Daarvoor strijdt de Stichting Arbeidsongevallen, die is opgericht door slachtoffers, nabestaanden en sympathisanten.

Schrijnende verhalen van slachtoffers
Volgens de meest recente cijfers (uit 2015) liepen 211 duizend werknemers lichamelijk of geestelijk letsel op door een ongeval tijdens het werk. En het aantal arbeidsongevallen neemt al jaren niet af. Bovendien zal de aantrekkende economie naar verwachting eerder een toename dan een afname van arbeidsongevallen laten zien.

De Stichting Arbeidsongevallen hoort regelmatig schrijnende verhalen van slachtoffers en nabestaanden van arbeidsongevallen. Volgens de Stichting gaat het dan vaak om situaties waarin de werkgever ontkent dat het ongeval heeft plaatsgevonden of betwist dat het letsel is ontstaan door het arbeidsongeval. Ook blijft de toedracht van een ongeval vaak onduidelijk en zijn verzekeraars niet altijd bereid om uit te keren.

Actieplan tegen arbeidsongevallen
De Stichting vindt dat werkgevers, overheid, vakbonden en verzekeraars een actieplan moeten maken dat ervoor zorgt dat het aantal arbeidsongevallen niet gaat stijgen maar gaat dalen en dat slachtoffers en nabestaanden beter worden bejegend.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?