Staken mag, als toilet maar schoon blijft

Afspraken nodig over gevolgen arbeidsconflict Schiphol.

Luchthaven Schiphol merkt de afgelopen weken wat er gebeurt als de schoonmakers het bijltje er bij neer gooien. Overal rommel en vieze toiletten maken duidelijk dat goed schoonmaakpersoneel op een grote luchthaven onontbeerlijk is. De schoonmakers eisen dan ook meer erkenning van hun werk, betere werkomstandigheden, hogere lonen en een ruimere reiskostenvergoeding. Daarom staken ze op geregelde tijden. Dat mag van de rechter, maar de hygiëne op de luchthaven mag er niet al te zeer onder lijden.

Schiphol Groep had een kort geding aangespannen tegen vakbond FNV om te voorkomen dat de vakbond vanaf maandag weer actie gaat voeren. Maar de rechter vindt dat staken mag, mits de bond goede afspraken maakt over de veiligheid en hygiëne op de luchthaven. Die afspraken zijn noodzakelijk 'in verband met het specifieke karakter van Schiphol'.

Oneigenlijke eisen
De betrokken schoonmaakbedrijven roepen FNV Bondgenoten op met elkaar in gesprek te gaan en een oplossing te vinden voor het arbeidsconflict.

De bedrijven beschuldigen de bond ervan een nieuwe aanbestedingsronde aan te grijpen om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Maar die eisen horen thuis in reguliere CAO-onderhandelingen, vinden de schoonmaakwerkgevers.

Beweging werkgevers
Toch lijken de acties wel succes te hebben, want de schoonmaakwerkgevers hebben al een aantal eisen ingewilligd. Zo is een hogere reiskostenvergoeding geboden dan in de CAO is afgesproken en wordt behoud van banen gegarandeerd. Daarbovenop hebben de schoonmaakbedrijven nog een extra eenmalige uitkering aangeboden.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?