Straks doorwerken tot 67, terwijl 50plussers werkloos toekijken?

Terwijl het kabinet de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar wil verhogen, komen werkloze vijftig-plussers niet meer zo makkelijk aan het werk. Zo blijken oudere werklozen in de ICT-branche gemiddeld vijf maanden langer te moeten solliciteren dan hun jongere collega's en moeten zij per maand vijf keer zo veel sollicitatiebrieven schrijven voordat ze een nieuwe baan vinden. Adviesbureau Amender heeft een onderzoek gedaan onder 200 oudere werknemers in de ICT-sector en concludeert dat vijftigplussers veel meer moeite moeite doen om een nieuwe baan te vinden dan jongeren. Smoes In een persbericht onder de kop "Smoes zet oudere werknemer buiten spel" beschuldigt het bureau werkgevers van leeftijdsdiscriminatie. "Competente mensen krijgen de meest zotte smoezen te horen in hun afwijzing", aldus het persbericht. "Te weinig ervaring, bijvoorbeeld. Waarna de baan naar een jonger persoon gaat die écht weinig ervaring heeft. Dat doen niet alleen bedrijven; dat doet ook dezelfde overheid die ons vraagt tot ons 67ste door te blijven werken.'' Vooroordelen Dat dit soort problemen niet beperkt blijft tot de ICT-sector, blijkt uit de vaak gefrusteerde reacties bij Managers Online die een artikel over het onderzoek publiceerde. "De grijze golf lijkt nog net te worden geaccepteerd als men in de bestaande onderneming mee kan met de jongeren", reageert Peter Paul. "Anders is het als je als 50+ een nieuwe(3e) carrièrestap wil nemen. De bekende vooroordelen (te duur, te star, te oud, risico van uitval door ziekte, eigenwijs en ga zo maar door) worden angstvallig niet uitgesproken, maar zijn duidelijk aanwezig in een W&S-traject." Uit één van de reacties bij de ICT-site Computable blijkt overigens dat ouderen die weer in de ICT aan de slag willen, niet bij de pakken neerzitten. Zo hebben ze zich georganiseerd via de internetsite ICT-senior. Via dit platform kunnen ze elkaars kennis op peil houden. Maatregelen van kabinet? Terug naar de verhoging van de AOW-leeftijd. Vakbond FNV voert nog volop actie en is dringend op zoek naar alternatieven. Kunnen de vakbonden genoegen nemen met een hogere pensioenleeftijd, terwijl werkgevers volgens hen ouderen liever weren? Het zou me niet verbazen als het kabinet het doorwerken tot 67 straks combineert met maatregelen die werkgevers zullen dwingen om oudere werknemers niet alleen in dienst te houden, maar ook in dienst te nemen. Lees ook: Loon naar leeftijd ter discussie Er bestaat geen arbeidsmarkt voor ouderen Ouderen zijn het probleem niet.

Terwijl het kabinet de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar wil verhogen, komen werkloze vijftig-plussers niet meer zo makkelijk aan het werk.
Zo blijken oudere werklozen in de ICT-branche gemiddeld vijf maanden langer te moeten solliciteren dan hun jongere collega's en moeten zij per maand vijf keer zo veel sollicitatiebrieven schrijven voordat ze een nieuwe baan vinden.

Adviesbureau Amender heeft een onderzoek gedaan onder 200 oudere werknemers in de ICT-sector en concludeert dat vijftigplussers veel meer moeite moeite doen om een nieuwe baan te vinden dan jongeren.

Smoes
In een persbericht onder de kop "Smoes zet oudere werknemer buiten spel" beschuldigt het bureau werkgevers van leeftijdsdiscriminatie.

"Competente mensen krijgen de meest zotte smoezen te horen in hun afwijzing", aldus het persbericht. "Te weinig ervaring, bijvoorbeeld. Waarna de baan naar een jonger persoon gaat die écht weinig ervaring heeft. Dat doen niet alleen bedrijven; dat doet ook dezelfde overheid die ons vraagt tot ons 67ste door te blijven werken.''

Vooroordelen
Dat dit soort problemen niet beperkt blijft tot de ICT-sector, blijkt uit de vaak gefrusteerde reacties bij Managers Online die een artikel over het onderzoek publiceerde.
"De grijze golf lijkt nog net te worden geaccepteerd als men in de bestaande onderneming mee kan met de jongeren", reageert Peter Paul. "Anders is het als je als 50+ een nieuwe(3e) carrièrestap wil nemen. De bekende vooroordelen (te duur, te star, te oud, risico van uitval door ziekte, eigenwijs en ga zo maar door) worden angstvallig niet uitgesproken, maar zijn duidelijk aanwezig in een W&S-traject."

Uit één van de reacties bij de ICT-site Computable blijkt overigens dat ouderen die weer in de ICT aan de slag willen, niet bij de pakken neerzitten. Zo hebben ze zich georganiseerd via de internetsite ICT-senior. Via dit platform kunnen ze elkaars kennis op peil houden.

Maatregelen van kabinet?
Terug naar de verhoging van de AOW-leeftijd. Vakbond FNV voert nog volop actie en is dringend op zoek naar alternatieven. Kunnen de vakbonden genoegen nemen met een hogere pensioenleeftijd, terwijl werkgevers volgens hen ouderen liever weren?

Het zou me niet verbazen als het kabinet het doorwerken tot 67 straks combineert met maatregelen die werkgevers zullen dwingen om oudere werknemers niet alleen in dienst te houden, maar ook in dienst te nemen.

Lees ook:
Loon naar leeftijd ter discussie
Er bestaat geen arbeidsmarkt voor ouderen
Ouderen zijn het probleem niet.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?